IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
15:15 | 13 юли 2022
Обновен: 19:12 | 30 март 2023

ЕК иска присъди за корупция срещу висшестоящи българи

Правителството обещало в Брюксел да въведе допълнителна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор

По материала работи: Слав Велев
ЕК иска присъди за корупция срещу висшестоящи българи

Европейската комисия представи втория годишен доклад за върховенството на закона в ЕС, като този път отправя и препоръки към отделните страни.

За България в документа се отбелязва, че правителството е обещало да въведе допълнителна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници, както и законодателни промени за надзор на отказите за предприемане на разследване, като част от реформите, свързани с изпълнението на плана за икономическо възстановяване и осигуряването на средства от ЕС.

Нарастват тревогите за дейността на Висшия съдебен съвет и попълването на неговия състав. Липсата на постоянно съревнование при издигането на магистратите и широката употреба на командироването може да повлияят на независимостта, се посочва в доклада.

Отчита се закриването на специализираните съд и прокуратура, както и това, че служителите ще бъдат преместени към съществуващи структури. Положително е оценена работата на Административния съд.

Допълва се, че все още липсват трайни резултати и осъдителни присъди за корупцията на високо равнище.

В доклада се посочва, че все още не са законово уредени дейността на лобистите и защитата на подателите на сигнали за злоупотреби, макар да има намерения в тази посока. Запазват се опасенията от липсата на ясни правила за прозрачност при разпределението на държавните средства за реклама в медиите. Според ЕК все още не са достатъчни действащите правила за прозрачността на медийната собственост. Добавя се, че се наблюдава подобрение в средата за работа на журналистите, но не са отпаднали пречките пред достъпа им до обществена информация и заплахите от дела срещу тях.

Отправени са шест препоръки, сред които е избягване на командироването на съдии; внасяне на законодателни промени за подобряване на работата на Инспектората към ВСС и за избягване на политическото влияние. Комисията очаква също нашата страна да приложи мерки за почтеност на бюджетните служители, особено в средите на полицията и правораздаването.

ЕК препоръчва комисията за противодействие на корупцията да предприема последователни действия, за да достигне до окончателни присъди по случаи, в които са подведени под отговорност висшестоящи лица. Препоръчва се също повишаване на прозрачността при държавната реклама, особено когато договорите са сключени чрез посредници.

Отделните глави по държави с препоръките са публикувани ТУК.

 

Коментари

анонимен ( преди 8 месеца )
Щом положително е оценен администратевн съд, значи .......еб-ем ти доклада - политическа поръчка. Всички в бранша знаят какво казвам.Там е най-голямата корупцшя и свинщина от всички съдилища в държавата. Не случайно в този съд работят само "наши", любовници, съпруги, и така нататък.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна