IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
09:15 | 22 декември 2022
Обновен: 11:26 | 27 април 2024

Зеленски пристигна в САЩ и заяви: Никога няма да се предадем, дайте още

Байдън обяви нов пакет помощ за Украйна в размер на близо 2 милиарда долара, включително системи "Пейтриът"

По материала работи: Слав Велев
Зеленски пристигна в САЩ и заяви: Никога няма да се предадем, дайте още

Снимка: Фейсбук/Володимир Зеленський

Президента на Украйна Володимир Зеленски пристигна в САЩ и изнесе реч пред Конгреса. Справедлив мир с Русия изключва компромиси със суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Това заяви той след разговори с американския с колега Джо Байдън във Вашингтон. Домакинът обяви, че Съединените щати споделят същото виждане на Зеленски - за свободна, независима, просперираща и сигурна Украйна, предаде БНТ.

Джо Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна в размер на един милиард и 850 милиона долара, включително системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът". Пакетът включва договори за доставка на боеприпаси, от които Украйна ще се нуждае през следващите месеци за своите артилерия, танкове и системи за залпов огън.

"Украйна може да пожъне успех на бойното поле с наша помощ, с помощ от европейските ни и други съюзници. Така ако и когато президентът Зеленски е готов да преговаря с руснаците, той ще може да бъде успешен и там, защото е победил на бойното поле", заяви Джо Байдън - президент на САЩ.

"Най-силният елемент от новия пакет военна помощ са ракетните системи "Пейтриът", посочи Володимир Зеленски.

"Това е важна стъпка към създаване на сигурно въздушно пространство над Украйна и единственият начин да лишим терористичната държава от възможността да нанася удари по нашия енергиен сектор, нашия народ и нашата инфраструктура", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Джо Байдън отбеляза, че системите Пейтриът са чисто отбранителни и предпочита да не влизат в употреба, за което е нужно Русия да спре нападенията. Американският президент изрази увереност, че въпреки предстоящите промени в американския Конгрес след изборите през ноември, помощта за Украйна ще има двупартийна подкрепа.

Украйна е жива и рита, въпреки Русия, заяви Володимир Зеленски пред двете камари на Конгреса. Цел на речта му беше да убеди републиканците да продължат финансирането на отбраната на страната му.

"Украйна удържа позициите си и никога няма да се предаде", заяви Зеленски.

Американската помощ не е благотворителност, а инвестиция в глобалната сигурност, посочи Зеленски. Той подари на законодателите флаг, който е получил от един от защитниците на Бахмут.

Коментари

Новини Варна