IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
15:20 | 26 декември 2022
Обновен: 16:07 | 28 април 2024

Две жертви след ЖП инцидента в Сърбия

Шестима българи са прегледани в болница заради обгазяването с амоняк

По материала работи: Слав Велев
Две жертви след ЖП инцидента в Сърбия

Двама души станаха жертви на инцидента с дерайлирал влак, превозващ амоняк в Сърбия. Това потвърди за NOVA генералният ни консул в Ниш Димитър Цанев.

Втората жертва е турски шофьор на тир. Тялото е намерено в близост до мястото край Пирот.

По-рано бе съобщено за един починал, но причината за смъртта му не е категорично изяснена. Според местни медии той е бил сърдечно болен и може просто да е пристигнал от мястото, където всъщност са били натровени другите хора. По първоначална информация техният общ брой е над 50. В болница са били прегледани и шестима българи, които се оказали в близост до мястото на инцидента, станал към 17.30 ч. в неделя.

В град Пирот е обявено извънредно положение, а властите призоваха жителите да не напускат домовете си. В Община Бела паланка наредиха на хората да не използват вода от чешмата за пиене и готвене. 

Магистралата към Белград пък беше затворена от съображения за сигурност. Алтернативният маршрут е през село Понор.

Собственикът на портала Pirot Plus Online Ненад Паунович разкри пред N1, че на мястото на дерайлиралия влак в Пирот е намерил безжизнено тяло на мъж, за което веднага е съобщил на Спешна помощ.

Самоличността на мъжа близо до локомотива все още не е установена.

Журналистът разказа още, че се приближил да заснеме още работещия локомотив, но приближавайки вагоните, започнал да изпитва дискомфорт, поради което се наложило да се върне обратно. Заради проблемите, които усетил, се е намесил екип на Спешна помощ в Пирот.

В Пирот е в сила бедствено положение след изтичане на амоняк от преобърнат вагон, а училищата, детските градини и обществените институции днес не работят. N1 от Пирот съобщава, че отровен въздух, тоест газ амоняк, по неофициална информация все още има в района около Станичене, чак до входа на индустриалната зона на Пирот.

Министърът на транспорта Горан Весич пристигна в Пирот и каза, че няма причина за паника, защото ситуацията е под контрол, но не всички последствията са отстранени.

Министерството на опазването на околната среда излезе с изявление, че наблюдава района между Пирот и Бела паланка след разлива на амоняк от цистерната в този участък.

Шестима българи са били прегледани в болница заради обгазяването на магистралата към Белград, близо до мястото, където дерайлира товарен влак с амоняк. Това съобщи за NOVA Димитър Цонев, генерален консул на България в Ниш.

Инцидентът е станал към 17.30 ч. в неделя край Пирот. Към момента там е в сила извънредна ситуация.

Две вагона са били пробити и оттам започнало изтичане на амоняк. Превантивно водата в Бела паланка е забранена за пиене, а в Ниш е спряна ВиК централата. 

„Тази сутрин се проведе заседание на кризисния щаб в Пирот. Очакваме да разберем каква е последната информация, какви са взетите решения, както и откъде са пострадалите. Следим и състоянието на хората, които се натровиха и бяха спешно евакуирани. Има един загинал, но все още не се знае каква е причината. Той е сърдечно болен, лекуван е, и може просто да е пристигнал от мястото, където всъщност са били натровени другите. Проверява се водата, замърсяването на въздуха и причините за инцидента, след който започна изтичането на газ от цистерните. Екипите работят на място. Основната задача е да се обезопасят хората, които живеят близо до индустриалната зона в Пирот, а чрез специална карго компания опасният товар трябва да бъде преместен”, каза за репортерът на телевизия N1 Милан Стоянович.

Коментари

Новини Варна