IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
12:30 | 21 февруари 2023
Обновен: 12:26 | 18 април 2024

Какво казва Путин, година след началото на войната в Украйна (НА ЖИВО)

Обещанията на западните лидери за мир в Донбас се превърнаха в лъжа - те започнаха, заяви президентът на Русия

По материала работи: Слав Велев
Какво казва Путин, година след началото на войната в Украйна (НА ЖИВО)

Кадър: Фейсбук

Руският президент Владимир Путин в момента произнася годишното си обръщение към двете камари на руската Държавна дума. Очаква се той да представи плановете на Москва за втората година от началото на руската инвазия в Украйна.

"Преди година - с цел защита на хората в наши исторически земи, заради безопасността на нашата страна, за ликвидиране на заплахата, която произтичаше от нацисткия режим в Киев, който взе властта след преврата през 2014 г., беше решено да бъде проведена специална военна операция. Ние - стъпка по-стъпка, внимателно и последователно, ще изпълняваме задачите, които сме си поставили", каза той, цитиран от БНТ.

По думите му Русия е "направила всичко възможно, за да реши този проблем с мирни средства".

"Търпеливо водихме преговори за изход от този изключително тежък конфликт. Но зад гърба ни се подготвяше съвсем друг сценарий - обещанията на западните лидери, уверенията им за стремеж към мир в Донбас се превърнаха в жестока лъжа. Ние твърдо отстояваме не само нашите интереси, но и позицията си, че в съвременния свят не може да има разделяне на цивилизовани страни и всички останали. Искам да повторя - те започнаха войната! А ние използвахме и използваме сила, за да я спрем!", заяви Путин.

Коментари

Новини Варна