IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
16:15 | 21 февруари 2023
Обновен: 18:26 | 17 април 2024

Русия "скъсва" договора за стратегически ядрени оръжия

НАТО: Путин да преосмисли решението си за излизане от "Нов СТАРТ"

По материала работи: Слав Велев
Русия "скъсва" договора за стратегически ядрени оръжия

Руският президент Владимир Путин в посланието си до Федералното събрание на Руската федерация във вторник, 21 февруари, заяви, че Русия спира участието си в Договора за стратегически ядрени оръжия (СТАРТ).

„Не ги наричайте идиоти. В крайна сметка те не са глупави хора - те искат да нанесат стратегическо поражение и да се качат на нашите ядрени съоръжения. Русия спира участието си в договора СТАРТ“, каза руският лидер, задавайки също въпроса „кой не трябва да има опасни илюзии, че стратегическият глобален паритет може да бъде разрушен“.

В обръщението си Путин също така заяви, че западните страни са пряко замесени в украинските атаки срещу руски военновъздушни бази, като също така каза, че преди седмица е подписал указ за поставяне на бойно дежурство на нови наземни стратегически комплекси в страната. „Ако Съединените щати проведат изпитание, и ние ще го направим“, каза Путин.

Владимир Путин завърши обръщението си към Федералното събрание с една фраза. След нея всички присъстващи в залата започнаха да ръкопляскат.

Истината е зад нас! - каза президентът на Руската федерация.

В отговор НАТО изрази съжаление от решението. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза днес, че през последните години Русия е нарушила или се е оттеглила от ключови споразумения за контрол върху въоръженията. С днешното си решение се разпада цялата архитектура за контрол върху въоръженията, коментира Столтенберг. Той изрази надежда Русия да преосмисли решението си.

Столтенберг се срещна днес с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба и с върховния представител на ЕС по сигурността и външните работи. Тримата обсъдиха възможностите за бързо увеличаване на военната помощ за Украйна, предаде БНТ.

Година след началото на войната не виждаме признаци, че Путин се готви за мир, напротив днес той обяви, че се готви за продължаване на войната, каза Столтенберг. Според него победа за Путин би застрашила сигурността на целия свят. Затова НАТО ще продължи да увеличава подкрепата си за Украйна.

Коментари

Новини Варна