IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
15:40 | 9 март 2023
Обновен: 10:26 | 23 април 2024

Масиран ракетен обстрел и нови загинали в Украйна (ВИДЕО)

Сирените за въздушна атака са се чували през нощта в цялата страна

По материала работи: Слав Велев
Масиран ракетен обстрел и нови загинали в Украйна (ВИДЕО)

Най-малко петима души загинаха днес сутринта при руски ракетен обстрел срещу енергийна инфраструктура в Украйна, предаде АП, като се позова на представители на властите, цитирана от БТА.

Това е най-мащабната подобна атака от три седмици насам, при която бяха поразени и жилищни сгради, отбелязва агенцията.

Четирима души са загинали в района на град Лвов, след като ракета е поразила жилищни сгради, каза управителят на Лвовска област Максим Козицки. Три сгради са унищожени от пожар, избухнал в тях при падането на ракетата. Спасителни работници претърсват развалините в опит да открият още възможни жертви, добави той.

Пети човек е загинал, а други двама са били ранени при многократен обстрел срещу Днепропетровска област с цел поразяване на енергийната ѝ инфраструктура и промишлените ѝ съоръжения, каза нейният областен управител Сергий Лисак.

Сирените за въздушна атака са се чували през изминалата нощ из цяла Украйна, включително в столицата Киев, където е имало експлозии в два западни района на града.  Системите за противовъздушна отбрана са били задействани в цялата страна, но не се знае колко ракети са поразили цели или са били прехванати, уточнява АП.  

Киев е бил атакуван с ракети и с дронове-камикадзе, като голяма част от тях са били прехванати, но въпреки това енергийната инфраструктура на града е била поразена, казаха представители на общинските власти.

Съобщава се за експлозии в Голосиивски район на града, а в Святошински район, който също е в западната част на столицата,  са били ранени двама души, каза кметът на Киев Виталий Кличко.

Тревогата в Киев е била отменена малко преди 8 ч. тази сутрин. Сирените за въздушна атака са замлъкнали, след като са действали около седем часа.

Новият ракетен обстрел бе извършен, докато Русия продължава настъплението си срещу "крепостта" Бахмут в Източна Украйна, където вече  шест месеца се водят ожесточени боеве, превърнали града в тлееща пустош, отбелязва АП.

Руската атака от тази сутрин беше осъществена броени часове, след като генералният секретар на ООН Антонио Гутериш посети Киев, за да разговаря с президента Володимир Зеленски за удължаване на споразумение, според което Украйна може да изнася зърно от нейните черноморски пристанища, а Русия може да изнася храни и торове.

Коментари

Новини Варна