IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
10:40 | 12 март 2023
Обновен: 18:04 | 24 април 2024

Суша в Европа: Да очакваме ли режим на водата и у нас

Франция се готви за въвеждане на ограничения във водоснабдяването

По материала работи: Слав Велев
Суша в Европа: Да очакваме ли режим на водата и у нас

Изпращаме втората най-топла и суха зима в историята, алармират учени. Службата на ЕС за изменение на климата съобщава за температурни рекорди в отделни части на Европа.

Голи склонове затрудняват ски сезона, а Франция се готви за въвеждане на ограничения във водоснабдяването.

Френската метеорологична служба преброи 32 последователни дни с общо количество на валежите под 1 мм., което е рекорд от 1957 година насам. 75% е дефицитът на валежи в страната.

Говори се за чести спирания и ограничения на ползването на вода.

Екоминистърът Росица Карамфилова коментира и топлата и суха зима, която се усеща не само у нас, но и в цяла Европа. Няма как да очакваме зимно снеготопене, прогнозите за пролетни дъждове също не са обнадеждаващи, каза тя. „52 са комплексните язовири, които ние управляваме. От тях за питейно-битово водоснабдяване за 12 от язовирите. От тези 12 не очаквам криза за населението”, увери министърът на околната среда и водите. Тя подчерта, че в сравнение с миналата година, през тази изкуствените водоеми са пълни с 4% по-малко.

Коментари

Новини Варна