IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
14:45 | 5 април 2023
Обновен: 19:19 | 5 май 2024

Българка ще следи казуса с украинските деца, изселени в Русия

Марияна Кацарова е един от основателите на вестник „Демокрация“

По материала работи: Слав Велев
Българка ще следи казуса с украинските деца, изселени в Русия

Марияна Кацарова/Снимка: Уикипедия

Съветът на ООН по правата на човека назначи българската специалистка по правата на човека Марияна Кацарова, да наблюдава ситуацията в Русия. През септември Съветът реши, че е необходимо да се назначи специален докладчик за Русия поради засилването на репресиите в страната.

Текстът беше приет с 28 гласа "за", 17 гласа "въздържал се". Две държави гласуваха "против" - Китай и Еритрея, предаде БТА.

Според Киев до края на февруари в Русия са били депортирани 16 221 деца, но Комисията на ООН не успя да провери тези данни.

Съветът на ООН по правата на човека поиска от Русия да позволи на международни организации да посещават украински деца и други цивилни, "които са били насилствено депортирани" към контролираните от Москва територии, съобщи Франс прес.

В приетата снощи резолюция се отправя призив към Москва да "прекрати незаконното насилствено прехвърляне и депортиране на цивилни и други защитени лица в рамките на Украйна или в Руската федерация, по-специално на деца, включително тези намиращи се в институции, непридружени и разделени деца".

Освен това резолюцията призовава Русия да предостави на представителите и сътрудниците на международните хуманитарни организации и организациите за защита на правата на човека "безпрепятствен, незабавен, траен и безопасен достъп, да предостави надеждна и пълна информация за броя и местонахождението на тези цивилни лица, както и да им осигури достойно отношение и безопасно завръщане". Москва е призована и да предостави "безпрепятствен, незабавен и устойчив" достъп до всички военнопленници и други "незаконно задържани" лица.

"Мащабът и бруталността на руските зверства в Украйна просто надхвърлят човешкото разбиране. Най-ужасяващото от тях е насилственото прехвърляне (...) на деца в Русия за рехабилитация и осиновяване", заяви пред Съвета украинската представителка Евгения Филипенко.

Текстът също така удължава с една година мандата на Комисията на ООН за разследване на нарушенията на правата на човека, извършени в Украйна от началото на руското нашествие на 24 февруари 2022 г.

Марияна Кацарова е журналист, правозащитник и международен експерт по правата на човека. През 2006 г. тя основава в Лондон международната правозащитна организация RAW in WAR (Reach All Women in War) – „Да достигнем до всяка жена във война“, която ежегодно връчва наградата „Анна Политковская“, на жени-правозащитнички от конфликтни зони, които като Анна защитават жертвите на тези конфликти с цената на голям личен риск.

Марияна Кацарова е родена в София. Тя завършва журналистика в Софийския университет и в Колумбийския университет в Ню Йорк и специализира международно право в Лондонското училище по икономика (LSE), Женевската академия за международно хуманитарно право и права на човека и лидерство в бизнес училището на Оксфордския университет. През 1989 г. Марияна Кацарова е един от основателите на първия свободен, десен вестник в България – „Демокрация“.

Работила е за Амнести интернешънъл в Лондон , за Адвокатския комитет по правата на човека в Ню Йорк, за Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа във Варшава, за Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон. Била е съветник на Върховния комисар на ООН по правата на човека в Женева по въпроса за трафика на хора и робството. По време на войната в Източна Украйна, две години прекарва в Донецк, където води наблюдателната мисия на ООН по правата на човека.

От 2001 г. насам, Марияна Кацарова и основаната от нея организация, Фондация „Общество за Справедливост“, организира в България ежегодната кампания „V-Day“ и „One Billion Rising“ – „Един милиард се изправят – срещу насилието над жени и момичета“.

Коментари

Новини Варна