IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
09:45 | 13 април 2023
Обновен: 09:30 | 29 април 2024

Обсъждат сигурността на Черно море на конференция в Румъния

Участие ще вземат министерствата на отбраната и външните работи на Украйна

По материала работи: Слав Велев
Обсъждат сигурността на Черно море на конференция в Румъния

Снимка: ВМС/АРХИВ

В румънската столица Букурещ се провежда двудневна конференция за сигурността в Черно море, като министерствата на отбраната и външните работи както на Украйна, така и на Румъния заемат централно място, докато Русия поставя под съмнение бъдещето на сделката за корабоплаване с посредничеството на ООН, подписана с Украйна през 2022 г., пише RFI, предаде News.bg.

Първата конференция по сигурността в Черно море започна в Букурещ в сряда на фона на инвазията на Русия в Украйна, която компрометира морската сигурност в регионите на Черно и Азовско море.

Москва посочи, че перспективите за черноморската зърнена сделка с посредничеството на ООН не са добри, тъй като обещанията за премахване на пречките пред руския износ на селскостопански продукти и торове не са били изпълнени.

Сделката за зърно беше постигната миналата година в опит да се облекчи продоволствената криза, която предшества руската инвазия в Украйна, но се влоши от последвалата война.

Украйна инициира Първата конференция по сигурността в Черно море съвместно с Румъния, за да намери ефективни начини за отговор на предизвикателствата пред региона.

Срещата е и част от Международната кримска платформа - механизъм, насочен към прекратяване на руската окупация на Крим и възстановяване на сигурността в Черно море и извън него.

Министрите на външните работи и министрите на отбраната, ръководители на международни институции, правителствени служители и независими експерти участват в конференцията, за да разгледат въздействието на войната на Русия срещу Украйна върху регионалната сигурност и да обсъдят възможна стратегия за отговор на потенциални заплахи в бъдеще.

Коментари

Новини Варна