IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
08:45 | 15 май 2023
Обновен: 19:10 | 26 април 2024

Ердоган и Кълъчдароглу отиват на балотаж

Сегашният държавен глава е спечелил 49,7%, а опонентът му 44,7 на сто от подадените гласове

По материала работи: Слав Велев
Ердоган и Кълъчдароглу отиват на балотаж

Кемал Кълъчдароглу два своя вот

Реджеп Ердоган и Кемал Кълъчдароглу най-вероятно ще отидат на втори тур на президентските избори на 28 май. При почти напълно преброени гласове, неофициалните данни, цитирани от Анадолската агенция, към момента сочат, че сегашният държавен глава е спечелил 49,7%, а опонентът му 44,7 на сто от подадените гласове. Малко, след като първите резултати станаха ясни, Ердоган се обърна към емоционалната тълпа, събрала се в Анкара.

Ако нашият народ е направил своя избор в полза на втори тур на изборите, това също е добре дошло. Вярваме, че ще спечелим този тур с над 50% от гласовете. На изборите вече изпреварихме най-близкия си конкурент с 2 милиона и 600 хиляди.

Третият в надпреварата Синан Оган е спечелил малко над 5 на сто. Сега въпросът е към кого от двамата кандидати Оган ще реши да насочи своите избиратели на 28 май.

От своя страна Кемал Кълъчдароглу коментира, че няма да се противопоставя на резултатите и че ще спечели на втори тур. Той също така заяви, че Ердоган и неговата партия не са могли да получат резултата, който са очаквали и са изгубили вота на доверие от турските граждани. Привържениците и на двамата кандидати празнуваха.

Освен за президент, турците гласуваха и за парламент. Управляващата Партия на справедливостта и развитието води, но губи 28 места в 600-местния Меджлис. Това е вторият най-лош резултат за партията в историята. Опозиционният алианс е спечелил 35% , а про-кюрдската партия – 10%. Парламентът в Турция изгуби по-голямата част от правомощията след референдума през 2017 г., когато съседката ни стана президентска република.

Коментари

Новини Варна