IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
13:00 | 27 май 2023
Обновен: 14:18 | 25 април 2024

27 май е Световният ден на спешната медицинска помощ

Около 50 г. е средната възраст на спешните медици у нас

По материала работи: Слав Велев
27 май е Световният ден на спешната медицинска помощ

На 27 май отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ. За първи път е обявен през 2018 г. от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM.

Целта на този ден е да се обединят хората и управляващите по света да говорят за спешната медицина и спешната медицинска помощ, както и за важността на делото на хората, работещи в тази област на медицината.

Важно е да се осъзнае необходимостта от добре разработени, подготвени и организирани спешни медицински системи навсякъде по света, така че да оцелеят повече хора и да се намалят уврежданията, до които водят спешните състояния.

Около 50 години е средната възраст на работещите в "Спешна помощ". Това заяви д-р Диана Димитрова от Дружеството на спешните лекари по време на конференция днес - на Международния ден на спешната медицина.

За решаване на останалите проблеми в сферата, като липсата на млади кадри и ниските заплати, тя препоръча:

„Стъпките са повишаване на квалификацията, създаване на нормални условия за работа и заплащане“.

За промяна в начина на финансиране настоява и директорът на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров:

„Държавата трябва да заеме своето място и да застане отговорно и да знае, че болница като „Пирогов“ и спешната медицина не е подвластна на нормалните финансиране и на начина на финансиране през пътеки и през стандартните начини, които са утвърдени в държавата. Ако държавата не застане зад „Пирогов“ като най-голяма спешна болницата, зад спешните центрове като такива с едно финансиране по различен начин, винаги ще има недостиг“.

По време на форума, посветен на безопасността в спешната помощ, д-р Диана Димитрова призова и да спрат случаите на насилие над екипи на Спешна помощ, предаде БНР. Д-р Валентин Димитров я подкрепи с думите:

„Използвам днешния празник да апелирам хората, които идват с линейките; хората, които ви посрещат пред триажната зала и шоковата зала - това са лекари, фелдшери и медицински сестри, които са хора като вас. Работят 24/7 са там, за да ви окажат спешна помощ. Нетърпеливостта на хората, агресията, изискванията към лекарите не подобряват нашата работа. Напротив, те я затрудняват!“.

На 27 май 1994 г. в гр. Льовен, Белгия, се създава "Клубът Льовен" - група интензивни медици, които въвеждат специалността „Спешна медицина” в Европа. България е една от първите пет страни в Европа, която въвежда специализацията по спешна медицина като основна специалност за лекари през същата година.

От 2015 г. е въведена и специализация за медицинските специалисти "Спешна медицинска помощ" и вече има десетки специалисти по спешна медицина и сред тях. На този ден Европейската асоциация по спешната медицина се обръща с апел 27 май да се превърне в ден за размисъл и действия към спешната помощ и важността ѝ за системата.
 

Коментари

Новини Варна