IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
09:00 | 23 юни 2023
Обновен: 15:02 | 28 април 2024

Историята с батискафа "Титан" завърши фатално

Най-вероятната причина за гибелта на 5-членния екипаж е имплозия на машината заради загуба на налягане

По материала работи: Ставри Таргов
Историята с батискафа "Титан" завърши фатално

Загинали са всички на борда на батискафа "Титан", който изчезна в неделя в Атлантическия океан в района на останките на "Титаник" - лайнера, потънал през 1912 година.

Разпръснати отломки от "Титан" са били открити вчера с помощта на дълбоководен дрон, спуснат от канадски кораб на 4000 метра под повърхността на океана и на около 490 метра от носа на "Титаник", съобщи американката брегова охрана.

Най-вероятната причина за гибелта на 5-членния екипаж на батискафа е имплозия на машината заради загуба на налягане.

Жертвите са британският милиардер Хамиш Хардинг, роденият в Пакистан британски бизнес магнат Шахзада Дауд и 19-годишният му син Сюлейман, френският океанограф Пол-Анри Наржоле и основателят на компанията оператор на "Титан" Стоктън Ръш.

Мащабната и безрезултатна операция по издирването им с надеждата, че ще бъдат открити преди да свърши кислородният запас на "Титан" е обхванала над 25 000 квадратни километра от океанското дъно - повече от площта на най-близкия американски щат Масачузетс, съобщи БНР.

Коментари

Новини Варна