IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
14:30 | 24 юни 2023
Обновен: 15:50 | 29 април 2024

Вагнер поеха контрола над Воронеж

Рамзан Кадиров обяви, че е готов да помогне на властите да се справят с бунта

По материала работи: Слав Велев
Вагнер поеха контрола над Воронеж

Снимка: Reuters

Войците от руската военна компания "Вагнер" са установили контрол над всички военни съоръжения в град Воронеж, който се намира на около 500 километра на юг от Москва, предаде Ройтерс, позовавайки се на източник от руските служби за сигурност. Очевидци са потвърдили пред агенцията, че колона от войски на "Вагнер" е минала през града.

Новината дойде малко повече от час след като губернаторът на Воронеж Александър Гусев съобщи за "бойно-оперативни мероприятия" на територията на областта. Малко след това Гусев съобщи и за мащабен пожар в склад за гориво, с който се борят над 100 пожарникари. 

РИА "Новости" предаде, че магистрала "Дон", която е най-прекият път от Ростов през Воронеж за Москва, е била затворена по разпореждане на местните власти в отсечките през Воронежка и съседната Липецка област.

В самата Москва властите разпоредиха спиране на транспорта по едноименната река, съобщи ТАСС.

В обръщението си към нацията сутринта президентът Владимир Путин призна, че ситуацията в Ростов остава сложна и работата на гражданските и военните власти там е блокирана. Кореспондент на Ройтерс потвърди, че центърът на Ростов, който бе център на командването на руските военни операции в Украйна, сега е зает от бойци на "Вагнер" с танкове и бронирани машини.

Путин определи действията на "Вагнер" като престъпна авантюра, но началникът на компанията Евгений Пригожин отхвърли призива да сложи оръжие. Чеченският лидер Рамзан Кадиров, който се обяви в подкрепа на Путин, съобщи, че войските му се придвижват към "зоните на напрежение", за да защитят руската "държавност".

Властите в Липецк, на пътя към Москва, затягат мерките за сигурност. Няма сведения за въоръжени сблъсъци, освен твърденията на медии, свързани с Пригожин, за свален боен хеликоптер. Няма отзиви и от въоръжените части като "Росгвардия", които началникът на "Вагнер" призова за подкрепа срещу министерството на отбраната.

Лидерът на чеченците Рамзан Кадиров обяви, че е готов да помогне на властите да се справят с бунта.

Собственикът на наемническата армия "Вагнер" Евгений Пригожин отговори на изявлението на руския президент Владимир Путин.

В Телеграм Пригожин заяви:

"Що се отнася до предателство към родината, президентът дълбоко греши. Ние не сме предатели, ние сме патриоти. Никой няма да се предаде по искане на президента, службите за сигурност или който и да е друг."

За първи път Евгений Пригожин директно критикува Владимир Путин.

Коментари

Новини Варна