IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
09:40 | 14 август 2023
Обновен: 18:39 | 26 юли 2024

Русия трупа още оръжия в Черно море

Москва прехвърли и фрегатата "Адмирал Макаров", въоръжена с крилати ракети "Калибър"

По материала работи: Слав Велев
Русия трупа още оръжия в Черно море

Фрегатата "Адмирал Макаров"

Русия продължава да трупа оръжия в Черно море. Москва прехвърли във водния басейн и фрегатата "Адмирал Макаров", въоръжена с крилати ракети "Калибър". Това разкри УНИАН, предаде news.bg.

По данни на оперативното командване "Юг" току-що е регистрирано активизиране на противника в Черно море.

"На бойно дежурство излезе надводен ракетоносец - фрегатата "Адмирал Макаров". Готовността за изстрелване на 8 "Калибъра" е очевидна. Имаме предвид готовността за изстрелване и на други ракетни носители, включително подводни", заявиха от командването.

Сега военните наблюдават ситуацията, а населението е призовано да не изпада в паника, а да спазва правилата за безопасност.

Оперативно командване "Юг" съобщиха, че корабната групировка на руснаците е разположена в размер на 15 единици, от които 14 - в Черно море, един кораб - в Азовско море. По това време в морето не е имало ракетоносци.

Руската фрегата "Адмирал Макаров" се командва от бивш украински военен, родом от Виницка област, капитан I ранг Григорий Бреев. Той е положил клетва във Въоръжените сили на Руската федерация през 2014 г.

Украйна е започнала наказателно производство срещу Бреев по член 408 от Наказателния кодекс на Украйна за дезертьорство.

Украйна ще отговори на руския обстрел на международния граждански кораб за сухи товари "Сукра Окан", който пътуваше към пристанището в Измаил. Това заяви съветникът на ръководителя на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк в микроблога си в Twitter.

Той нарече целенасочения обстрел и принудителната проверка от страна на Русия на кораба "Сукра Окан" безусловно нарушение на международното морско право, акт на пиратство и престъпление срещу граждански кораби на трета страна във водите на други държави.

"Този прецедент с опит за въвеждане на "частно право" изисква ясно правно фиксиране, идентифициране на всички лица и признаване на факта на извършване на престъпление от международната общност.

Украйна ще направи всички необходими изводи и ще избере най-добрия отговор", подчерта Подоляк.

След решението на Москва да се оттегли от зърнената сделка, руското министерство на отбраната обяви, че всички кораби, които плават в Черно море до украинските пристанища, ще се считат за потенциални превозвачи на военни товари. "Държавите, под флага на които плават такива кораби", ще се считат за замесени в "украинския конфликт" на страната на Киев, казаха от ведомството.

Междувременно Русия обяви и за част от българската икономическа зона в Черно море военни учения, като и удължи предупреждението за това, което предизвика допълнително напрежение.

Коментари

опетков ( преди 11 месеца )
А НАТО спи ли? Какво означава, че ще "наблюдава"? Русия безчинства в икономическата зона на България, а ние си траем. Ало, резидента, направи ли изявление каква част от България ще предадеш на руснаците, предател мръсен. Импийчмънт за пРезидента на империята на злото.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна