IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
17:00 | 20 юли 2023
Обновен: 18:04 | 29 април 2024

САЩ: Русия може да атакува цивилни кораби в Черно море

Москва е поставила допълнителни морски мини в подходите към украинските пристанища, твърди Белия дом

По материала работи: Слав Велев
САЩ: Русия може да атакува цивилни кораби в Черно море

Снимката е илюстративна: ВМС/АРХИВ

Белият дом предупреди в сряда, че Русия може да разшири обхвата на атаките си към украинските зърнени съоръжения, за да включи атаки срещу цивилни кораби в Черно море, предава "Ройтерс".

Адам Ходж, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, каза, че американски служители разполагат с информация, сочеща, че Русия е поставила допълнителни морски мини в подходите към украинските пристанища.

"Смятаме, че това е координирано усилие да се оправдаят всякакви атаки срещу цивилни кораби в Черно море и да се обвини Украйна за тези атаки", каза той.

Ходж каза, че Русия е обявила, че всички кораби, които се придвижват към украинските пристанища във водите на Черно море, ще се считат за потенциални превозвачи на военни товари.

"В допълнение към тези координирани усилия в Черно море, ние вече забелязахме, че Русия се прицели в украинските пристанища за износ на зърно в Одеса с ракети и дронове на 18 и 19 юли, което доведе до унищожаване на селскостопанска инфраструктура и 60 000 тона зърно", той казах.

Украйна обвини Русия в сряда, че е нанесла щети на инфраструктурата за износ на зърно в серия от "адски" нощни удари, фокусирани върху две от нейните черноморски пристанища.

Коментари

Новини Варна