IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
10:20 | 19 август 2023
Обновен: 06:53 | 27 април 2024

19 август е Световният ден на фотографията

У нас фотографията навлиза много скоро след създаването й още по време на турското робство

По материала работи: Слав Велев
19 август е Световният ден на фотографията

На 19 август 1839 г. фотографията е призната от Френската академия на науките и изящните изкуства. Тогава е направено официално представяне на фотографския процес от френския изобретател фотограф Луи Дагер пред академията. Френското правителство купува патента и го прави публично достояние.

Инициатор за обявяване на 19 август за световен ден на фотографията е младият австралийски фотограф Корске Ара. Празникът стартира през 2010г., когато за участие в него се регистрират 250 души.

История на фотографията

Фотография се нарича процесът на създаване на изображения на съществуващи обекти с помощта на светлината. Терминът произлиза от гръцките думи фос (светлина) и графо („пиша“).

Опитите за „фотографиране” датират още от времето на Леонардо да Винчи, но за рожден ден на фотографията се счита 1799, когато Томас Уеджуд прави примитивен фотоапарат с надеждата да получи снимки. Отказва се от проекта, тъй като изображението много скоро избелявало.

Първата успешна фотографска снимка е от 1826 г. и е дело на френския изобретател Жозеф Нисефор Ниепс. Той експонирал осем часа при силна слънчева светлина, а за фотографска плака използвал полирана калаено-оловна плочка.

Фотографията навлиза широко на потребителския пазар през 1901 г. с представянето на известни модели фотоапарати, а през 1925 г. се появява първият апарат „Лайка” (Leica) с 35 мм черно-бял филм, какъвто се ползва и до днес.

Цифров фотоапарат принцип на действие

Историята на цифровия фотоапарат датира от началото на 50-те години. Технологията на цифровите камери е пряко свързана и е развита от същата технология, която записва  телевизионни  изображения. През 1951 г. първият видеокасетофон (VTR) заснема изображения на живо от телевизионни камери, като преобразува информацията в електрически импулси (цифрова) и запазва информацията на магнитна лента.

Днес най-масово разпространение имат именно цифровите фотоапарати.  Те са навсякъде. Използват се както за професионални, така и за любителски цели. Цената на цифровия фотоапарат на практика е достъпна за всички.

Принципът на действие на цифровия фотоапарат се различава съществено от конвенционалния фотоапарат. При тях изображението не се регистрира от фотографски филм, а от електронен сензор – CCD или CMOS матрица. Матрицата се състои от милиони независими един от друг светлочувствителни елементи – пиксели.

Първите цифрови фотоапарати за потребителския пазар, които работеха с домашен компютър чрез сериен кабел, бяха камерата Apple QuickTake 100, която се появи на 17 февруари 1994 г., последвана от камерата Kodak DC40 (28 март 1995 г.), Casio QV-11 с LCD монитор (в края на 1995 г.) и цифровата камера на Sony Cyber-Shot (1996 г.).

Фотографията в България

В България фотографията навлиза много скоро след създаването й. Още по време на турското робство тя съществува у нас. Известни са снимките на българските революционери. Апостолът на свободата Васил Левски е търсен от турската полиция по негова фотография. Първата известна снимка на българи е от 1842-1843 година. На нея са фотографирани във Виена възрожденецът Тодор Минков с майка си. Фотографията вероятно е направена от българина Анастас Йованович.

В България художествената фотография е призната за изкуство през 1957 г. През 1959 г. в Техникума по графика (Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография) е открито редовно и задочно обучение по фотография.

От 1993 г. фотографията започва да се изучава като отделна специалност в катедрата “Филмово и телевизионно операторство и фотография” на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ).

Коментари

Новини Варна