IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
14:40 | 26 август 2023
Обновен: 00:28 | 28 април 2024

Целувката в устата предизвика протести и бойкот в Испания

Джени Ермосо твърди, че актът не е бил по взаимно съгласие

По материала работи: Слав Велев
Целувката в устата предизвика протести и бойкот в Испания

Президентът на Испанската кралска футболна федерация Луис Рубиалес целуна испанската националка Джени Ермосо по устните след триумфа на Испания на Световното първенство при жените/Снимка: АРХИВ

Една целувка предизвика скандал и протести в Испания и доведе до бойкот на десетки състезателки от женския национален отбор.

Президентът на Испанската кралска футболна федерация Луис Рубиалес целуна испанската националка Джени Ермосо по устните след триумфа на Испания на Световното първенство при жените.

Скандалът избухна след като испанките завоюваха първата си световна титла след победа на финала над Англия с 1:0. На церемонията по награждаването Рубиалес сложи медал на Ермосо и я целуна по устните.

Целувката предизвика критики от медии и активисти, а министърът на културата и спорта на Испания Микел Исета поиска официално извинение от Рубиалес и той призна, че е сгрешил. Но това се оказа недостатъчно. Дори премиерът Педро Санчес заяви, че извинението не е достатъчна. Но Луис Рубиалес остана непоклатим.

"Няма да напусна!", заяви Луис Рубиалес, президент на Испанската кралска футболна федерация.

Реакцията предизвика гняв в Испания. Общо 56 играчи, включително Ермосо и всички 23 състезателки, спечелили световната купа, подписаха съвместно изявление с искане за оставка на Рубиалес, предаде БНТ.

Десетки протестиращи се събраха пред централата на футболната федерация в Мадрид.

"Тук сме заради феминизма, от женска солидарност, защото е недопустимo да сe случва нещо подобно. Не е възможно с този футбол да представяме Испания. Този мачо и мафиот ни прави на глупаци", коментира Елвира, демонстрант.

Самата Ермосо казва, че целувката не е била по взаимно съгласие. Международната футболна федерация ФИФА откри дисциплинарно производство срещу Рубиалес.

Коментари

Новини Варна