IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Свят
15:00 | 3 септември 2023
Обновен: 14:12 | 28 април 2024

14% от бозайниците и 27% от птиците могат да изчезнат през следващите 15 г.

Инвазивните видове са реална заплаха за биоразнообразието

По материала работи: Слав Велев
14% от бозайниците и 27% от птиците могат да изчезнат през следващите 15 г.

Инвазивните видове са реална заплаха за биоразнообразието, съобщава Франс прес. В понеделник международна неправителствена платформа ще публикува доклад с цел да предупреди за мащабите на явлението и какви са възможните начини за справяне с него. 

Инвазивните животински и растителни видове са много приспособими. Не всички те са въведени от човека, но крайният резултат е изтласкване на местните видове и дори реална заплаха от изчезване.

Изменението на климата, замърсяването и инвазивните видове са сред причините за загуба на биоразнообразието в глобален мащаб, припомнят експерти, заседаващи под егидата на ООН, предаде БТА

Проучване от 2021 г. показва, че 14 процента бозайниците и 27 процента от птиците са застрашени и могат да изчезнат през следващите петдесет години. 

Световната база данни за инвазивни видове оценява броя на агресивните "пришълци" на 1071. Изменението на климата обаче улеснява движението на видовете. 

Вредните ефекти могат да останат невидими за дълго време и един вид, който някога е бил смятан за инвазивен, може вече да не е такъв няколко години по-късно, тъй като околната среда ще се е адаптирала към него или просто ще е изчезнал от само себе си.

Няма добър или лош животински вид, подчертават учените, защото проблемът е местенето им средата, а не самият вид сам по себе си. 

Коментари

Новини Варна