IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
16:30 | 9 август 2021
Обновен: 15:17 | 18 април 2024

ООН: Земята необратимо се затопля. Очаква ни апокалипсис

Хората са виновни за "безпрецедентната" промяна на климата

По материала работи: Слав Велев
ООН: Земята необратимо се затопля. Очаква ни апокалипсис

Снимка: Euronews

Хората са виновни за "безпрецедентната" промяна на климата, се казва в доклад на Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени, цитиран от световните информационни агенции, предаде "Монитор".

Документът беше официално представен днес на пресконференция в Женева. Той е съставен на базата на проучвания на повече от 14 хиляди световни експерти.

В него се посочва, че е необходимо драстично да се намалят отделяните вредни емисии газове. Ако не се предприемат незабавни, бързи и мащабни действия в тази посока, средната стойност на температурата в глобален мащаб вероятно ще се увеличи с повече от 1,5 градуса Целзий в следващите 20 години. Според учените това може да има катастрофални последствия за целия свят.

Експертите са категорични, че климатичните промени са в основата на смъртоносните горещи вълни, опустошителните урагани и други метеорологични крайности, на които ставаме свидетели в момента. Очаква се те да станат още по-интензивни.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш определи доклада като "код червено за човечеството". Той призова за прекратяване на използването на въглища и други изкопаеми горива, които предизвикват най-голямото замърсяване на околната среда. "Алармените камбани са оглушителни", заяви той в свое изявление. "Този доклад трябва да предвещава края на въглищата и на изкопаемите горива, преди да унищожат нашата планета".

Нивата на парникови газове в атмосферата вече са достигнали достатъчно високи нива, за да гарантират нарушаване на климата в продължение на десетилетия, ако не и на векове, предупреждават учените в доклада.

Вредните емисиите, които "недвусмислено са причинени от човешката дейност", доведоха до повишаване на средната глобална температура в глобален мащаб с 1,1 градуса Целзий спрямо прединдустриалното й ниво, се казва в доклада, цитиран от Ройтерс.

Учените предупреждават, че повишаването на средната глобална температура с повече от 1,5 градуса Целзий над прединдустриалната средна стойност може да предизвика изменение на климата с катастрофални последствия - горещините да станат толкова големи, че хората да умират при излизането си на открито.
Всяко следващо затопляне ще увеличи интензивността и честота на големите горещини и обилните валежи, както и на сушата в някои региони.

"Разполагаме с всички доказателства, които трябва да покажем, че се намираме в климатична криза", казва климатологът Соня Сеневиранте от швейцарския Федерален технологичен институт в Цюрих, която е сред съавторите на доклада.

"Всяко затопляне има значение", допълва колегата й Ед Хокинс от университета на Рединг, Великобритания. "Последствията стават все по-лоши и по-тежки със затоплянето".

Ледената покривка на Гренландия "почти сигурно" ще продължи да се топи и да повишава морското равнище в следващите векове.

Според експертите вече е твърде късно да се предотвратят тези конкретни промени.

Най-доброто, което светът може да направи, е да ги забави. Това ще даде време на държавите да се подготвят и адаптират към новите условия.

Дори и светът драстично да намали отделяните вредни емисии през следващото десетилетие, средните температури все още могат да се повишат с 1,5 градуса Целзий до 2040 г. и вероятно с 1,6 градуса Целзий до 2060 г., преди да се стабилизират, прогнозира документът.

Ако не бъдат намалени значително вредните емисии, покачването на средната температура може да бъде с 2,0 градуса Целзий до 2060 г. и 2,7 Целзий до края на века.

Земята не е била толкова топла от епохата плиоцен преди 3 милиона години - когато се появяват първите предци на човечеството, а нивото на океаните е с около 25 метра по-високо, отколкото днес.

Може да стане и много по-лошо, предупреждават климатолозите. При отделянето на още по-големи количества вредни емисии Земята може да се "пържи" при температури с 4,4 градуса Целзий по-високи от прединдустриалната епоха. Това е прогноза за периода 2081-2100 г.

Докладът е публикуван три месеца преди международната климатичната конференция на ООН, която ще се състои в шотландския град Глазгоу.

Коментари

Новини Варна