IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
09:20 | 18 октомври 2023
Обновен: 09:33 | 27 април 2024

Бомба уби най-малко 500 души след нападение над болница в Газа

Палестина обвини за нападението израелските сили. Тел Авив отрече да е изстрелял ракетата

По материала работи: Слав Велев
Бомба уби най-малко 500 души след нападение над болница в Газа

Най-малко 500 души загинаха след нападение срещу болница в Газа. Малко преди 21:00 часа ракета удари болница в квартала ал Зайтун в града.

Палестинската страна обвини за нападението израелските сили. Тел Авив отрече да е изстрелял ракетата и от своя страна посочи като отговорна палестинската групировка "Ислямски джихад".

Според израелската армия "след внимателна проверка на системите за наблюдение", не израелски огън, а ракети на въоръжената групировка са поразили болницата. Според Израел, не е прецедент изстреляни от територията на Газа ракети, насочени срещу израелската страна, да паднат още в рамките на Ивицата.

Палестина обяви тридневен траур. Световната здравна организация и много страни, сред които Египет, Йордания, Катар и Турция осъдиха удара.

"Зверството, извършено от убийците от "Хамас" дошли от Газа, е най-тежкото престъпление срещу евреи от Холокоста. Те са новите нацисти. "Хамас" е "Ислямска държава", на моменти са дори по-ужасяващи от тях. Така, както светът се беше обединил срещу нацистите, както беше единен в борбата си срещу "Ислямска държава", така трябва да подкрепи и Израел, за да сразим "Хамас", заяви Бенямин Нетаняху, премиер на Израел.

Ударите срещу болницата в Газа предизвикаха масови протести в няколко държави.

Стотици хора се събраха в Рамала на Западния бряг с призиви за оставката на президента на палестинската автономия Махмуд Абас. Чуваха се и скандирания в подкрепа на групировката "Хамас". Стигна се до сблъсъци.

Подкрепяната от Иран шиитска групировка "Хизбула" обвини Израел за нападенията и обяви "Ден на гнева" с призив хората да излязат по улиците.

В Техеран стотици протестиращи ливанци, някои - с палестински знамена, се събраха пред американското и френското посолство. В Йордания и Турция демонстранти се опитаха да щурмуват израелските посолства.

Коментари

Новини Варна