IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
11:00 | 12 декември 2023
Обновен: 11:20 | 24 април 2024

Странна инфекция масово поразява украинските войници

Мистериозните заболявания са устойчиви на антибиотици

По материала работи: Слав Велев
Странна инфекция масово поразява украинските войници

Снимката е илюстративна: АРХИВ

По време на военния конфликт в Украйна е разкрит сериозен ръст на инфекциозните заболявания, които са устойчиви на антибиотици. Такива пациенти са в местни болници и военни болници

Според британското издание Telegraph лекарите се борят с „тревожно увеличение“ на такъв скок на заболяванията, който се регистрира, докато битките в страната продължават. Данните за вирусната заболеваемост са публикувани от изследователи от UPSC (Украински център за обществено здраве).

Те са проучили ситуацията с пациентите в три районни лечебни заведения, които са били в тях през декември и ноември миналата година. Изследвана е природата на инфекциозните заболявания, при които е установено, че има повишаване на антибиотичната резистентност.

Кризата изглеждаше толкова сериозна, че изследователите заключиха, че са необходими спешни действия.

По този начин около 14% от пациентите са били заразени, докато са били в медицинско заведение, почти 60% са били заразени с резистентни на карбапенем (клас високоефективни антибиотици), които се използват за лечение на тежки бактериални инфекции.

Авторите на публикацията посочват, че няколко фактора са повлияли на интензивното разпространение на устойчиви на антибиотици бактерии.

Те включват увеличаване на нараняванията, свързани с конфликта, повишен натиск върху здравните заведения и високи нива на антимикробна резистентност сред украинците в периода преди конфликта.

Припомняме, през май 2023 г. началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на руските въоръжени сили Игор Кирилов, говорейки на брифинг за военно-биологичната дейност на САЩ, каза, че руското отбранително ведомство има материали, с които разполага, които показват, че Институтът на армията на САЩ е изучавал резистентността на микробите към антибиотици.

Коментари

Новини Варна