IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
16:30 | 4 декември 2023
Обновен: 05:43 | 2 май 2024

Украинки проплакаха: Мъжете ни нямат сили, демотивирани са

Който се запише доброволно за фронта, получава еднопосочен билет за войната

По материала работи: Слав Велев
Украинки проплакаха: Мъжете ни нямат сили, демотивирани са

Снимки: БГНЕС/АРХИВ

"Вече е време за другите"; "Мъжът ми не е пленник" - с подобни плакати съпруги на украински войници протестират на Площада на независимостта в Киев. Те искат мъжете им да получат възможността да напуснат армията. Съпругът на Хана Бондар, която е част от протеста, е от 21 месеца на фронта.

"Той вече няма сили", разказва жената.

Подобно на много други, и той се е записал доброволно в армията още в началото на войната.

"Смятахме, че след година и половина ще има възможност за демобилизация, както беше през 2015", казва Юлия Павлиенко, чийто съпруг също е на фронта.

От някогашната висока мотивация на техните мъже не е останало много, споделят жените. Непрекъснатите боеве ги изморяват. Както посочва Юлия Павлиенко, мъжът ѝ вече искал само да оцелее, нямал повече сили да се бори.

В момента на украинското ръководство му се налага да се справя със системни проблеми, посочва АРД. На фронта не достигат опитни войници. Същевременно много мъже се укриват от властите, за да не бъдат мобилизирани, други заплащат за свободата си. Има и такива, които биват залавяни на улицата и изпращани в армията - а това нерядко става с използването на сурови методи. Украинското правителство е принудено да взима непопулярни решения, смята ветеранът Йевхен Дикий, който е военен експерт, информира DW.

Подобно на демонстриращите жени Дикий също предлага службата в армията да е с ограничена продължителност. Две години са напълно достатъчни, смята той. Но съгласно сегашните разпоредби службата е безкрайна. Който се запише доброволно за фронта, получава еднопосочен билет за войната.

"Със сигурност трябва да се положат още усилия", казва Дикий, посочвайки, че никоя страна в света не е печелила толкова голяма война само с доброволци.

Коментари

Новини Варна