IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Свят
08:00 | 23 декември 2023
Обновен: 16:15 | 28 април 2024

Арестуваха петима българи от екипажа на "Верила" за внос на дрога

Най-младият е на 35 г., най-възрастният - на 50 г.

По материала работи: Ставри Таргов
Арестуваха петима българи от екипажа на "Верила" за внос на дрога

Петима българи са арестувани на кораба „Верила”. Това потвърдиха за NOVA от МВР.

Петимата мъже са на възраст 50, 46, 44, 41 и 35 години. Били са арестувани за внос на контролирани наркотици и всички са задържани в участъците на Гарда. И в момента продължава претърсването на плавателния съд, което се ръководи от служители на Приходната митническа служба.

Новината потвърдиха официално и от „Параходство Български морски флот“ АД. Дружеството е било информирано от властите в Ирландия, че продължава специализираната полицейска акция по претърсване на кораба. „Ръководството на „Параходство Български морски флот“ АД изразява готовност да окаже пълно съдействие на всички компетентни власти и органи за разкриване на обективната истина, като се надява по отношение на виновните лица да бъде приложена цялата строгост на закона и те да изтърпят съответните наложени наказания”, пише още в позицията им.

От МВнР заявиха за NOVA, че българското посолство в Дъблин е ангажирано със случая от момента, в който е научило за него – 19 декември. „Проведени са множество разговори с полицейските власти, с искане за официална информация, както и е изпратена вербална нота до Департамента по външни работи на Ирландия със същото искане.

До момента официален отговор не е получен. Екипажът не е търсил контакт с българското представителство. МВнР продължава да следи и комуникира ситуацията с компетентните органи и институции”, уверяват още от ведомството.

Към момента не се съобщава каква длъжност са заемали арестуваните, нито по какъв начин са съдействали за трафика на кокаина. Според ирландската полиция става въпрос за 300 кг кокаин, а според нашето вътрешно министерство - за 500.

Със сигурност обаче някой от екипажа е знаел, че освен пшеница, на борда има и кокаин, казват експерти. „Елементарната логика изисква, че някой трябва да спусне този „товар” обратно в морето. Това би следвало да стане със силата или съдействието на някой от екипажа. Не е самоделно или самоинициатива на някой от екипажа, който, видите ли, на такова световно ниво ще организира между 300 и 500 кг чиста дрога да бъде контрабандирана от Америка към Европа”, каза адвокатът по морско право Владимир Владимиров.

По-рано стана ясно, че се извършва преглед на всички комуникационни средства, включително на мобилните телефони на екипажа на кораба. Причината - да се установи дали някой от 17-те българи на борда е участвал в организирана група за трафик на наркотици.

Припомняме, че в началото на седмицата на кораба "Верила", който е собственост на "Параходство Български морски флот", беше открит половин тон кокаин.

Според адвокати по морско право отговорността е на екипажа на плавателния съд, а според ирландското законодателство може да се стигне дори до конфискуване на кораба.

Присъдите за трафик на наркотици могат да достигнат до 10 години.

Коментари

Новини Варна