IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
15:30 | 29 декември 2023
Обновен: 07:16 | 27 април 2024

Русия отвръща на удара: Готви списъци за конфискация на западни активи

САЩ възложи на Г-7 да проучи изземане на руски активи на стойност 300 млрд. долара

По материала работи: Слав Велев
Русия отвръща на удара: Готви списъци за конфискация на западни активи

Прессекретарят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков/Снимка: АРХИВ

Руското правителство е анализирало възможните ответни стъпки в случай на конфискация на замразените руски активи. Това заяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, цитиран от руското издание „Комерсант”. Думите му са в отговор на въпрос дали страната има списък на активи, които би могла да конфискува в отговор на евентуална конфискация на руски имоти и сметки. Той каза: „Разбира се, че има”.

„Разбирайки непредсказуемостта на нашите контрагенти и склонността им към нарушаване на международното право и други закони, в това число - техните собствени, разбирайки склонността им към разпад на съвременната икономическа система чрез сриване на доверието в основните постулати като резервната валута, която е неприкосновена собственост, сме анализирали всички възможни ответни стъпки”, каза Песков.

Той припомни ефекта на бумеранга, който е започнал да действа в европейската и в американската икономика след въвеждането на санкциите срещу Русия. „Такива действия по отношение на кражбите на наши активи ще имат още по-пагубни последици”, каза говорителят на руския президент. 

Преди това вестник Financial Times съобщи, че САЩ са предложили на работната група на страните от Г7 да проучат конкретни възможности за конфискация на замразените руски активи на стойност $300 млрд. Според изданието се планира да бъде намерен механизъм парите да бъдат преведени на Украйна до 24 февруари 2024 г.

На 25 декември т.г. председателят на Руската централната банка Елвира Набиулина определи замразяването на активи на частни руски инвеститори като „много болезнена тема”. Според Financial Times, които се позовават на ЕК, през м.г. около €260 млрд. са блокираните активи в страните от Г7, ЕС и Австралия. Основната част от сумата, около €210 млрд., са в ЕС.

Коментари

Новини Варна