IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
17:00 | 31 декември 2023
Обновен: 20:48 | 24 април 2024

US хеликоптери потопиха 3 лодки на хусите

Йеменските бунтовници атакували на два пъти датски товарен кораб в Червено море

По материала работи: Ставри Таргов
US хеликоптери потопиха 3 лодки на хусите

Датски товарен кораб бе атакуван два пъти за 24 часа в Червено море, заявиха тази сутрин американските въоръжени сили, цитирани от ДПА.

Товарният кораб "Мерск Ханчжоу" е подал втори сигнал, че е нападнат, по-малко от 24 часа след първия. Екипажът на кораба е съобщил, че е подложен на атака от четири малки плавателни съда на йеменските бунтовници хуси, които разполагат с подкрепата на Иран.

От малките плавателни съдове, за които се предполага, че са дошли от райони в Йемен, които се намират под контрола на хусите, е бил открит огън.

Плавателните съдове на нападателите са се доближили на 20 метра разстояние от кораба.

Наети по договор охранители, намиращи се на "Мерск Ханчжоу", започнали да стрелят в отговор.

Американски хеликоптери от бойните кораби "Айзенхауер" и "Грейвли" се отзовали на сигнала на "Мерск Ханчжоу" за помощ.

Американските хеликоптери отправили вербални предупреждения срещу нападателите, но в отговор те започнали да стрелят по летателните апарати.

Хеликоптерите отвърнали на огъня, при което потопили три от четирите плавателни съда и елиминирали екипажите им. Четвъртият плавателен съд се оттеглил.

Няма ранени американски военни и на хеликоптерите не са нанесени материални щети.

След като американските сили съобщиха за втория сигнал, подаден от "Мерск Ханчжоу", датската компания "Мерск" заяви, че преустановява преминаването на свои кораби през Червено море за срок от 48 часа, пише "Труд".

Коментари

Новини Варна