IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
15:45 | 11 февруари 2024
Обновен: 12:53 | 28 април 2024

Украйна: Русия използва интернета на Мъск в окупираните райони

Зеленски назначи Олександър Павлюк за нов командващ Сухопътни войски на мястото на Сирски

По материала работи: Слав Велев
Украйна: Русия използва интернета на Мъск в окупираните райони

Украйна заяви днес, че руските сили използват терминали на сателитната интернет услуга "Старлинк" (Starlink) на Илон Мъск в окупираните райони, като публикува прихванат според нея разговор между двама руски войници като доказателство за "системното" ѝ използване, предадоха Ройтерс и Укринформ, предаде БТА.

Системите "Старлинк" са били от жизненоважно значение за комуникациите на Украйна на бойното поле по време на продължаващата вече почти две години руска инвазия, тъй като Киев е изправен пред по-голяма и по-добре оборудвана армия, отбелязва агенцията. 

Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна публикува и аудиозапис в платформата "Телеграм", в който според ведомството се чува как войници от 83-та въздушно-щурмова бригада на руските въоръжени сили обсъждат поставянето на терминали в Източна Украйна.

Разузнавателната служба обаче не даде подробности за предполагаемия мащаб на използване или за начина, по който терминалите са били получени. Вчера говорителят ѝ Андрий Юсов заяви пред украински медии, че въпросът "започва да придобива системен характер". 

Руското министерство на отбраната не отговори веднага на молбата за коментар на Ройтерс. 

Информацията не бе потвърдена чрез независим източник. 

Компанията "СпейсЕкс" (SpaceX), която управлява терминалите на "Старлинк", заяви миналата седмица в изявление в "Екс" (доскоро "Туитър"), че "не прави никакъв бизнес с руското правителство или неговите военни" и че услугата ѝ не работи в Русия. 

Украинският президент Володимир Зеленски назначи Олександър Павлюк за нов командващ Сухопътни войски на мястото на Олександър Сирски, предаде Укринформ.

Съответният указ, който влиза в сила от днес, е публикуван на сайта на президентството.

Вчера Павлюк, който е с чин генерал-лейтенант, бе освободен от длъжност първи заместник-министър на отбраната на Украйна. Той ще поеме командването на Сухопътни войски от генерал-полковник Олександър Сирски, който по-рано тази седмица смени като върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни.

Вчера Зеленски обяви пет нови висши военни назначения. Целта е укрепване на украинската отбрана близо две години след руската пълномащабна инвазия в страната, отбелязва Ройтерс.

Украйна изпитва недостиг на хора и техника и посрещна новата година с малко успехи на бойното поле през миналата. Освен това тя е изправена пред прекъсване на военната помощ от най-големия си поддръжник - Съединените щати.

Коментари

Новини Варна