IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
10:40 | 17 февруари 2024
Обновен: 11:16 | 30 април 2024

Украйна изтегли войските си от Авдеевка

Отстъплението е и първото ключово решение на новия главнокомандващ Олександър Сирски

По материала работи: Ставри Таргов
Украйна изтегли войските си от Авдеевка

Украинската армия съобщи, че се е изтеглила от ключовия град Авдеевка в Донбас. До края на годината Киев ще получи военна помощ за около 10 милиарда евро - от Германия и Франция.

Президентът Володимир Зеленски подписа двустранни споразумения за сигурност в Берлин и Париж, гарантирайки дългосрочна подкрепа за страната.

Украинското изтегляне от Авдеевка се сочи като най-голямата победа на Русия от символична гледна точка след неуспешната контраофанзива на Киев миналото лято.

Отстъплението е и първото ключово решение на новия главнокомандващ на украинските въоръжени сили Олександър Сирски, назначен на поста по-рано този месец. Положението значително се влоши през последните дни, съобщи генерал Олександър Тарнавски, който командва силите в тази зона.

Междувременно, Германия обяви нова пратка с оръжие и боеприпаси за Киев на стойност повече от 1 милиард и 100 милиона евро. По-голямата част от пратката е предназначена за засилване на противовъздушната отбрана и полевата артилерия.

Германският канцлер Олаф Шолц и украинският президент Володимир Зеленски подписаха в Берлин 10-годишен договор за сътрудничество в областта на сигурността:

Няма как да подценим значението на документа. Той постановява, че Германия ще подкрепя независима Украйна. В случай на нова руска агресия в бъдеще имаме подробно разписани договорености за дипломатическа, икономическа и военна подкрепа, като днешната, заяви Шолц.
 
Френският президент Еманюел Макрон обеща до 3 милиарда евро допълнителна подкрепа за Киев тази година.

Споразуменията за сигурност на Украйна с Франция, Германия и Обединеното кралство трябва да осигурят дългосрочна подкрепа за Киев в момент, в който американската помощ е спряна.

В Париж президентът Зеленски заяви: "Тези три споразумения ми дават увереност като президент, че не сме сами", съобщава БНР.

Коментари

анонимен ( преди 2 месеца )
Нацистите са руски нацисти,които подобно на германските нацисти от Втората световна война окупират чужди държави и налагат своя нацизъм над чужди народи. Само руската нацистка армия е в чужди територии, окупира и анексира подобно на германските нацисти.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Изтегли какво ? ( преди 2 месеца )
Нацистите в Коксохима на Авдеевка са обкръжени. Мариупол 2.0
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 1
Новини Варна