IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
08:00 | 18 март 2024
Обновен: 00:53 | 28 април 2024

Без изненада: Путин е новият - стар президент на Русия

На второ място се класира кандидатът на Комунистическата партия Николай Харитонов, който е събрал едва 4,18 процента от гласовете

По материала работи: Слав Велев
Без изненада: Путин е новият - стар президент на Русия

Кандидатът за президент на Руската федерация и действащ държавен глава Владимир Путин води на тазгодишните президентски избори с 87,26 процента от гласовете при обработени 60,01 процента от протоколите, предаде агенция ТАСС, като се позова на данни, публикувани от Централната избирателна комисия на Русия.

На второ място се класира кандидатът на Комунистическата партия на Руската федерация Николай Харитонов, който е събрал 4,18 процента от гласовете, според частичните резултати. Следват кандидатът на партия „Нови хора“ Владислав Даванков, който е получил 3,99 процента, и кандидатът на Либерално-демократическата партия на Русия Леонид Слуцки с 3,12 процента.

При тези резултати Владимир Путин гарантирано побеждава на изборите и няма да има втори тур, посочва ТАСС. За победа на първи тур на президентските избори е необходимо кандидатът да получи над половината от гласовете на участвалите избиратели. 

По предварителни данни избирателната активност на първите в историята президентски избори в Русия, протекли в три дни – 15,16 и 17 март, е била 74,22 процента. През 2018 г., когато гласуването се състоя в един ден, избирателната активност бе осезаемо по-ниска – 67,54 на сто, припомня ТАСС. През 2018 г. за Владимир Путин гласуваха 76,69 процента от гласоподавателите, припомня агенцията.

Тази година за първи път на президентските избори се гласуваше и дистанционно по електронен път, но само в около една трета от руските региони.  В 28 от тях жителите използваха федерална платформа, а в Москва бе използвана отделна платформа. В онлайн гласуването на федералната платформа избирателната активност е достигнала 94 процента или 4,4 милиона души. В Москва са били подадени почти 3,7 милиона електронни бюлетини.

Резултатите при дистанционното гласуване на федералната платформа показват, че Путин е на първо място с 87,41 процента от гласовете, а на второ място е Даванков с 6,28 на сто. За Слуцки своя глас са дали 3,75 процента от участниците в дистанционното гласуване, а за Харитонов – 2,56 процента.

В Москва Путин побеждава с 89,1 процента, на второ място е Даванков с 4,4 процента, на трето и четвърто са съответно Харитонов и Слуцки с 3,3 процента и 3,2 процента.

Путин печели с огромна преднина и изборите в регионите на Донбас и Новорусия, съобщава ТАСС.

(Донбас и Новорусия са региони на Украйна, където през 2022 г. бяха произведени референдуми за анексирането им от Русия, осъдени от западните страни като незаконни).

Според информацията, цитирана от ТАСС, Владимир Путин печели 88,12 процента от гласовете в Херсонска област след обработка на 100 процента от протоколите, в Запорожка област - 92,83 процента, в Луганската народна република - 94,12 на сто, а в Донецка народна република - 95,23 на сто.

Въпреки заплахата от страна на Украйна, във всички региони избирателната активност беше над средната за Русия: в Новорусия тя надхвърли 80 процента, а в републиките на Донбас се доближи до 90 процента, посочва ТАСС.

/СГ/

Коментари

Новини Варна