IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
10:20 | 16 април 2024
Обновен: 22:03 | 29 април 2024

САЩ: Не търсим конфликт с Иран, но ще браним Израел

Нетаняху е подложен на натиск от съюзниците си да прояви сдържаност и да избегне ескалация на регионалния конфликт

По материала работи: Слав Велев
САЩ: Не търсим конфликт с Иран, но ще браним Израел

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разговаря със свои колеги от Близкия изток и Европа, като изрази подкрепата си за Израел след атаките от Иран, но изтъкна също важността на стабилността в региона за предотвратяване на разрастване конфликта, предаде Ройтерс, като се позова на Пентагона.

В събота вечерта Иран атакува Израел със стотици дронове и ракети в отговор на предполагаем израелски удар по комплекса на посолството му в Сирия. Повечето от дроновете и ракетите бяха свалени, преди да достигнат израелска територия.

САЩ не са били уведомени предварително от Иран за нападението му срещу Израел и Вашингтон не търси конфликт с Техеран, заяви Пентагонът.

Израел е подложен на натиск от съюзниците си да прояви сдържаност и да избегне ескалация на регионалния конфликт, докато обмисля как да отвърне на масираната иранска атака. Началникът на Генералния щаб на израелската армия заяви, че страната ще отговори на иранското нападение.

Остин разговаря вчера поотделно с бахрейнския престолонаследник и премиер Салман бин Хамад Ал Халифа, с израелския министър на отбраната Йоав Галант, с германския си колега Борис Писториус и катарския министър на отбраната Халид бин Мохамед Ал Атия. В тези разговори той осъди нападенията на Иран и заяви, че Вашингтон не се стреми към ескалация на конфликта, посочва Пентагонът.

Въпреки че САЩ не се стремят към ескалация, ние ще продължим да браним Израел и американския личен състав, е казал Остин според Пентагона.

В разговора с Галант той е изразил подкрепа за отбраната на Израел и е потвърдил отново стратегическата цел за установяване на регионална стабилност.

Напрежението между Израел и Иран засили опасенията, че войната между Израел и палестинското радикално движение "Хамас" в ивицата Газа може да обхване и други части на района. От началото на войната в Газа на 7 октомври миналата година Израел влиза в сблъсъци със свързани с Иран групировки в Ливан, Сирия, Йемен и Ирак.

Коментари

Новини Варна