IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
13:00 | 9 май 2024
Обновен: 22:58 | 19 май 2024

Русия отбеляза Деня на победата с паради (ВИДЕО)

Гости тази година са президентите на Гвинея-Бисау, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Лаос и Куба

По материала работи: Слав Велев
Русия отбеляза Деня на победата с паради (ВИДЕО)

Снимка: Туитър

По традиция Русия отбеляза с военни паради Деня на победата. Страната отбелязва днес 79-ата годишнина от победата над нацистка Германия по време на Втората световна война. 

Гости тази година са президентите на Гвинея-Бисау, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Лаос и Куба.

Най-голямото подобно събитие в Далечния изток се състоя в град Хабаровск. Показани бяха както легендарни танкове от времето на Втората световна война като Т-34 и ИС-3, така и нова военна техника, включително ракетни комплекси "Искандер-М" и модернизирани ракетни системи за залпов огън "Ураган" и "Торнадо-Г".

По традиция най-големият военен парад по случай Деня на победата се проведе на Червения площад в Москва. По него премина само един танк – Т-34, който беше придружен от няколко БТР-а и ракетни установки. В речта си Владимир Путин обвини Запада, че се опитва да изкриви истината за Втората световна война и предупреди, че Русия няма да позволи на никого да я заплашва.

"Днес сме свидетели на опити да се изопачи истината за Втората световна война. Тя е неудобна за онези, които са свикнали да изграждат своята по същество колониална политика върху лицемерие и лъжи. Те разрушават паметниците на истинските борци срещу нацизма, издигат на пиедестали предатели и нацистки съучастници, зачеркват спомена за героизма и благородството на войниците-освободители, за великата жертва, която са дали в името на живота", заяви Владимир Путин.

Третият парад след началото на войната се проведе малко след последните оперативни и тактически успехи във войната.

Наред с поражението на френския император Наполеон през 1812 г., смазването на нацистка Германия е най-почитаният в Русия военен триумф.

Коментари

Новини Варна