IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
18:25 | 16 юли 2015
Обновен: 06:30 | 16 май 2024

Очаква ни масов мор, ако пчелите изчезнат

Ще бъдем свидетели и на ръст на инфарктите, инсултите и на някои видове рак

По материала работи: Слав Велев
Очаква ни масов мор, ако пчелите изчезнат

При евентуално изчезване на пчелите 1,4 млн. души ще умират допълнително годишно заради липса на опрашители, съобщава „Франс прес", позовавайки се на проучване, публикувано в медицинското издание „Лансет", предаде news.bg.

 

Годишната световна смъртност в глобален мащаб по този начин ще се увеличи с 3%. Този катастрофален сценарий би се разиграл заради дефицита на витамин А и на фолати (витамин B9 И фолиева киселина), които са от жизнено значение за бременните жени и малките деца. Ще бъдем свидетели и на ръст на инфарктите, инсултите и на някои видове рак.

 

При липса на опрашители, предизвиканият недостиг от витамин А и от фолати, може да породи ослепяване и увреждания на нервната система. Тези отрицателни въздействия върху здравето ще засегнат както развитите, така и развиващите се страни.

 

Ако се стигне до сценарий, при който напълно изчезнат опрашителите, като пчелите например, 71 милиона души в страните с ниски доходи могат да бъдат засегнати от недостиг на витамин А. А 2,2 милиарда души, които имат подобен недостиг в консумацията, ще бъдат с още по-ограничен прием на тази важна съставка.

 

Едно спадане със 100 процента на "опрашващите услуги" по света може да доведе до спадане на световните запаси от плодове с 22,9 на сто, на зеленчуци с 16,3 на сто и с 22,9 на сто на орехи и ядки.

Коментари

Новини Варна