IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
09:25 | 17 юли 2015
Обновен: 11:39 | 15 май 2024

Холандия ще почете жертвите от полет МН17

Още търсят отговорника за трагедията

По материала работи: Златина Добрева
Холандия ще почете жертвите от полет МН17

Знамената на Холандия ще бъдат спуснати днес наполовина по време на възпоменателна церемония с участието на семействата на 298-те жертви от полет МН17, който бе свален преди година над Украйна, съобщи Франс прес.

Около 2000 членове на опечалените семейства се очаква да присъстват на церемония в Холандия, на която ще дойдат още премиерът Марк Рюте и други представители на правителството.

Докато семействата на жертвите на трагедията със самолета на авиокомпания "Малейжа еърлайнс" от 17 юли 2014 г. продължават да скърбят, властите все още издирват отговорните за нея, за да ги дадат на съд.

Самолетът, извършващ полет от Амстердам до столицата на Малайзия, бе свален над Източна Украйна, където по същото време се водеха активни боеве между украинските сили и проруските сепаратисти.

Киев и Западът подозират, че сепаратистите са свалили самолета с доставен от Русия зенитно-ракетен комплекс "Бук". Москва обаче отрича да е замесена в този инцидент и на свой ред сочи с пръст украинските военни.

"Най-важният въпрос, който още се задава, е: кой е отговорен", каза Денис Схаутен, председател на фондация, създадена миналата година, за да представлява семействата на жертвите.

Холандия се зае със задачата да намери телата на загиналите и с разследването на катастрофата. Тя ще трябва също така да намери и да осъди евентуалните отговорници за драмата.

Телата на всички пасажери, с изключение на двама холандци, бяха намерени и идентифицирани.

Холандският Разследващ съвет за безопасност (OVV) ще завърши през първата седмица на октомври дългоочаквания окончателен доклад за причините за катастрофата. Говорителката на разследващия съвет Сара Верной заяви, че докладът се отнася единствено за причините за катастрофата и няма да посочи кой е отговорен за нея.

Започна и съдебно разследване от експертен екип, в който участват австралийци, белгийци, холандци, малайзийци и украинци.

Холандският прокурор Фред Вестербеке заяви миналия месец пред журналисти, че са идентифицирани "много хора, представляващи интерес" за разследването, но най-рано в края на годината ще е готов материалът за започване на съдебно дело.

Малко след катастрофата Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 2166, която изисква пълното съдействие на всички държави.

Малайзия, Холандия и други страни лансираха идеята за съд под егидата на ООН, но тя бе отхвърлена от Русия, която има право на вето в Съвета за сигурност. "Ако съд на ООН ще бъде най-бързото средство за осъждане на отговорните, то ние сме за тази идея", подчерта Схаутен, цитиран от БТА.

Коментари

Новини Варна