IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
17:41 | 18 юли 2015
Обновен: 12:49 | 23 април 2024

Путин издаде указ за създаване на нови резервистки сили

Първоначално те ще са около 5 хиляди души с ежемесечно възнаграждение

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка БТА

Руският президент Владимир Путин нареди да се сформират нови резервистки сили като част от мерки за подобряване на обучението и бойната готовност на армията във време на международно напрежение със Запада заради Украйна, предаде Ройтерс.

Новите резервистки сили се обсъждат от няколко години, а Путин разпореди за първи път създаването им през 2012 г., малко след преизбирането му за президент. Най-новият му указ бе огласен вчера.

Новите сили ще се различават от съществуващия резерв на руската армия с това, че на служещите в него, заети на непълен работен ден, ще получават ежемесечно възнаграждение и ще имат редовни учения и подготовка.

Русия по принцип разполага със запас от няколко милиона бивши военнослужещи, но те нямат редовни обучения поради ограничение върху честотата, с която може да бъдат свиквани.

Според представители на министерството на отбраната в Москва се предвижда новите резервистки сили като начало да са от около 5 хиляди души, малък брой за страна с около 750 хиляди активни военнослужещи, отбелязва Ройтерс.

По данни на руски медии създаването на новите резервистки сили е било забавено от недостиг на финансиране. В указа на Путин се нарежда на правителството да намери средства за новото формирование от съществуващия бюджет на министерството на отбраната, съобщава Dnes.bg, като се позовава на БТА.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна