IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
18:00 | 18 юли 2015
Обновен: 12:49 | 23 април 2024

Ирански и африкански клиенти заместиха руските търговци на истанбулския пазар

След като икономическата криза удари Русия, търговията на Лалели спадна с около 60%

По материала работи: Ставри Таргов
Ирански и африкански клиенти заместиха руските търговци на истанбулския пазар

Кризата в Русия и в Украйна се отрази негативно турската търговия.

Сред най-засегнатите е пазарът Лалели в Истанбул,  известен като сърцето на куфарната търговия. До кризата годишният оборот на този пазар бе около 5 млрд. долара годишно. Той се осигуряваше главно от руските и украинските клиенти и търговци.

Но след като икономическата криза удари Русия, търговията на Лалели спадна с около 60 процента и понесохме значителни загуби, заяви президентът на Дружеството на производителите и търговците на Лалели Гъясеттин Еюпкоджа, цитиран от БНР.

По думите му обаче през последните два месеца е налице активизиране на пазара. Това е благодарение на притока на клиенти от Иран и африканските страни Гана и Нигерия, благодарение на които  успяли да снижат загубите до около 30 на сто.

Въпреки че Турция в момента е заобиколена от страни, които са в криза като Русия, Сирия, някои балкански държави, на пазара Лалели продължават да  търгуват с около 55 страни в света.

За да покрият загубите от чуждите клиенти, от Лалели организираха  голямо търговско изложение в представителния изложбен и търговски център СиЕнАр експо в Истанбул, на който бяха пуснати в разпродажба на значително ниски цени редица маркови стоки, произведени за Руския пазар. Смятаме, че подобни изложения ще активизират пазара, коментираха организаторите .

Подобен шопинг фестивал  предстои да бъде организиран и през месец август в Истанбул, за който са поканени представители от 27 страни.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна