IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
20:38 | 18 юли 2015
Обновен: 12:49 | 23 април 2024

15 държави подкрепят твърдите позиции на Германия към Атина

Шойбле: Гърция досега не се движеше в посока, в която бихме искали

По материала работи: Ставри Таргов
15 държави подкрепят твърдите позиции на Германия към Атина

По време на преговорите в Брюксел твърдата позиция на Германия по отношение на Гърция беше подкрепяна от 15 страни, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле в интервю за сп. "Шпигел", цитирано от ТАСС.

"Ние никога не сме говорили, че Гърция трябва да излезе от еврозоната, ние просто споменахме за възможността Атина сама да вземе решение за таймаут (временно излизане от еврозоната - бел. ТАСС), заяви Шойбле, пише БТА.

"В хода на решаващия кръг преговори позицията на германската страна подкрепяха 15 страни, само Франция, Италия и Кипър (които се стремяха на всяка цена да задържат Гърция в еврозоната- бел.ТАСС) бяха на друго мнение", добави германският финансов министър.

Що се отнася до новата програма за помощ на Гърция, Шойбле отбеляза, че "по същество нейните условия бяха договорени още през 2010 година, но, за съжаление, просто не бяха осъществени".

"Икономиката и обществото в Гърция досега не се движеха в тази посока, в която бихме искали", посочи германският финансов министър.

"Проблемът е в следното: в продължение на пет години "лекарството" не беше приемано така, както е предписано. Затова сега първо трябва да се осъществи това, което отдавна беше договорено", поясни той.

По думите на Шойбле гръцкият премиер Алексис Ципрас "е уверил, че ще осъществи програмата, макар и да не вярва в нея".

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна