IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
21:02 | 18 юли 2015
Обновен: 12:49 | 23 април 2024

Саудитска Арабия арестува 431 заподозрени за членство в ИД

Осуетени са атентати срещу джамии и дипломатически мисии

По материала работи: Ставри Таргов
Саудитска Арабия арестува 431 заподозрени за членство в ИД

Саудитска Арабия арестува 431 души, заподозрени, че членуват в клетки на групировката "Ислямска държава", и осуети атентати срещу джамии, срещу силите за сигурност и срещу дипломатическа мисия, съобщи днес вътрешното министерство, цитирано от Ройтерс.

Задържаните до момента са 431, като повечето са саудитци, но има и хора с друга националност. Осуетени са шест атентата срещу джамии в провинция Аш Шаркия (Източна провинция), планирани да бъдат извършени последователно всеки петък заедно с убийства на членове на силите за сигурност, се казва в изявление на министерството, публикувано в сайта на саудитската информационна агенция СПА.

Осуетени са заговори срещу дипломатическа мисия, срещу правителствени обекти и обекти на силите за сигурност, и убийства на служители на силите за сигурност, допълва министерството.

ИД контролира обширни територии в Ирак и съседна Сирия и разшири операциите си в района, поемайки в последните месеци отговорност за атентати - главно антишиитски - в Саудитска Арабия, Кувейт и Йемен.

Властите успяха да разбият в последните седмици организация, съставена от малки клетки, свързани с терористичната групировка "Ислямска държава", посочи в изявлението си саудитското вътрешно министерство, цитирано от Франс прес, два дни след атентат с кола бомба в Рияд, за който пое отговорност джихадистите.

Членовете на мрежата действали по сценария, подготвен в чужбина, с цел да разпалят междурелигиозен бунт и да увеличат хаоса, се казва в министерското изявление.

Сред арестуваните има 144 души, обвинени в подпомагане на мрежата чрез "разпространяване на изкривена идеология в интернет и във наемане на нови членове". Други 97 задържани са свързани с разбита по-рано клетка и с атентат срещу шиитска джамия в град Далуа, при който през ноември миналата година загинаха седем души. Сто и деветдесет от арестуваните са заподозрени в планиране на нови атентати.

Министерството уточни, че при арестите са убити 37 души, включително членове на службите за сигурност и цивилни, и са били ранени 120 души. Сред убитите има и шестима терористи, съобщава Dnes.bg, като се позовава на БТА.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна