IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
21:47 | 18 юли 2015
Обновен: 12:49 | 23 април 2024

Италия арестува каналджии след смъртта на имигрант

Починало е 10-годишно момиченце от Сирия, болно от диабет

По материала работи: Ставри Таргов
Италия арестува каналджии след смъртта на имигрант

Италианските власти са арестували трима каналджии, предаде "Ройтерс". Тримата египтяни са превозвали кораб с 300 имигранти, който пътувал от Египет за Италия. Установено е обаче, че на същия кораб умира един от имигрантите.

Починало е 10-годишно момиченце от Сирия. Детето е било болно от диабет, а инсулинът му е бил изхвърлен от кораба, с който то е пътувало, заради което изпада в диабетна кома и умира. За това съобщава на властите в Италия баща му, който е бил принуден да "погребе" дъщеря си в морето.

Той е съобщил на прокуратурата в Сиракуза, че е платил на трафикантите хиляди долари, но не може да потвърди, че те са изхвърлили инсулина и обрекли на смърт детето му. Срещу тях са отправени обвинения за трафик на хора, но не и за убийство.

Строги мерки срещу трафикантите прие ЕС след трагедията със стотиците имигранти, загинали в Средиземно море по-рано тази година. Сред тях бяха унищожаване на корабите и и съдебни процеси.

Италия е една от най-тежко засегнатите от проблема страни, тъй като ежегодно стотици хиляди бежанци от Близкия Изток и Африка се опитват да достигнат до бреговете й, в търсене на спасение от военни конфликти и надежда за по-добър живот. Много от тях пътуват при ужасяващи условия, измъчвани от каналджии, на които са платили скъпо за пътуването и така и не достигат до Европа.

Сред мерките на ЕС бе и организиране на съвместни спасителни акции и въвеждане на квоти за имигранти, тъй като Италия обяви, че не може да се справи сама и центровете й за настаняване вече са запълнени, съобщава News.bg.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна