IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
11:31 | 19 юли 2015
Обновен: 12:50 | 23 април 2024

САЩ следели Владимир Путин още преди да стане президент

Агенцията за национална сигурност е подслушвала телефоните на германските канцлери Хелмут Кол, Герхард Шрьодер и Ангела Меркел

По материала работи: Слав Велев
Владимир Путин и Герхард Шрьодер

Спецслужбите на САЩ са следили Владимир Путин още от 90-те години или много преди той да стане президент, съобщава агенция БГНЕС, цитирана от "Дарик".

В публикация на британския в. „Таймс” се казва, че „Владимир Путин е бил обект на дълбок интерес от американското разузнаване още от времето, когато е заемал поста зам.-кмет на Санкт Петербург през 90-те години.

По-рано порталът „Уикилийкс” разкри данни за мащаба на следене от американското разузнаване. Агенцията за национална сигурност е подслушвала телефоните на  германските канцлери Хелмут Кол, Герхард Шрьодер и Ангела Меркел.

Немският вестник „Билд” съобщи, че спецслужбите на САЩ са следели за контактите на Шрьодер, като интересът към него е останал и след двата му канцлерски мандата заради работата му, свързана с руската енергетика. През 2006 г. Шрьодер оглави комитета на акционерите на проекта „Северен поток”.

По повод следенето на Герхард Шрьодер заради контактите му с Путин, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че това отдавна е известно на руските власти. 

 

Коментари

Новини Варна