IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
11:00 | 20 юли 2015
Обновен: 12:51 | 23 април 2024

Играта между Русия и Запада за Украйна ще е трудна

Руски печат: Отново започна търсене на компромис

По материала работи: Деян Михайлов
Играта между Русия и Запада за Украйна ще е трудна

“Нормандската четворка" отново има теми за разговор; Русия и Западът подновиха търсенето на компромис за Украйна, пише "Комерсант".

Международните посредници предприеха нови усилия за уреждане на конфликта в Югоизточна Украйна в рамките на мирните договорености от февруари. Лидерите на "четворката" разговаряха в петък по телефона за пръв път от края на април и призоваха страните в конфликта до края на годината да изпълнят мирния план. Киев и сепаратистите междувременно се състезават, демонстрирайки колко зачитат мирния план, и си прехвърлят отговорността за неговия провал.
Съдбата на второто мирно споразумение зависи от това дали Западът и Русия ще успеят да упражнят натиск върху враждуващите, за да се демилитаризира Донбас и да се постигне компромис по политическата реформа в Украйна, заявява "Комерсант".

Вестникът обръща внимание, че Москва упреква украинските власти заради "фактическата блокада" на сепаратистки Донбас, но "този път се въздържа от остри критики срещу последната инициатива на Киев за поправки в конституцията, прокарвана от президента Порошенко под натиска на Запада". 

Неговата стъпка към децентрализация на Украйна не бе подкрепена от ред коалиционни партньори на "Блока на Петро Порошенко", според които държавният глава прави неоправдани отстъпки на отцепниците. Техните Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна (ДНР и ЛНР) единствени не приемат замисляната от Киев конституционна реформа, недоволни от изявлението на Порошенко, че не предвижда специален статут за Донбас, се казва в статията.

Инициативата на Берлин за подновяване на преговорите "в нормандски формат" е опит на западните партньори да прехвърлят топката в полето на Москва, за да издейства тя повече сговорчивост от сепаратистите при условия, приемливи за всички. 

След като натисна Киев, Западът чака от Москва същите действия спрямо ДНР и ЛНР, казва политологът Александър Гушчин. Според него "Русия би могла, ако не да спечели играта, поне да постигне реми, оставяйки Крим извън скобите".

"Играта ще бъде твърде трудна", предупреждава колегата му Андрей Суздалцев. "Подкрепил плана на Порошенко за децентрализация, Западът ще настоява за едностранни отстъпки от страна на ДНР и ЛНР. Тъй че никак няма да е лесно да се опази споразумението "Минск-2" и да се избегне подновяване на конфликта в пълен обем", казва експертът.

Междувременно лидерът на украинското националистическо движение "Десен сектор" Дмитро Ярош свиква нов Майдан - местните радикали искат оставка на Порошенко и разпускане на Върховната рада, отбелязва "Независимая газета".

Утре "Десен сектор" свиква народно събрание на киевския Майдан на независимостта. А политическото крило на организацията планира тези седмица спешен конгрес за бъдещите си действия. Защото конфликтът с властта, започнал преди седмица с престрелка в град Мукачево, не е решен и до днес. Участвалите в нея бойци на "Десен сектор" се крият в планините, а киевските сили са ги обсадили и чакат заповед, пише изданието.

Според украински и руски медии престрелката в Мукачево е избухнала при преразпределяне на канали за контрабанда, най-вероятно на цигари.
В петък Ярош публично постави на властта условия за изход от ситуацията - президентът Порошенко да гарантира, че бойците от "Десен сектор" няма да бъдат съдени за участието си в престрелката. Водачът им предложи да бъдат хвърлени срещу сепаратистите в Донбас, за да "измият с кръв вината си - че са се поддали на провокация".

В замяна "Десен сектор" е готов да се включи в състава на украинските въоръжени сили, заяви Ярош, цитиран в материала. Въпросът се обсъжда от миналата година - всички други доброволчески батальони в Украйна вече се вляха в структурите на МВР или министерството на отбраната, напомня "Независимая газета".

Бавно, но сигурно Киев губи контрол и над Западна Украйна, коментира "Взгляд" протест с искане за автономия, състоял се в Лвов - град, подкрепял доскоро политиката на Порошенко. Същевременно конфликтът на украинските власти с "Десен сектор" продължава да се изостря и според експерти радикалите подготвят революция, пише електронният вестник.

Дмитро Ярош заяви, че бойците му подготвят нови протестни акции "в друга форма", без да уточни в каква. Той напомни и за народното събрание, предстоящо в Киев, добавя "Взгляд".

Коментари

Новини Варна