IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
08:33 | 21 юли 2015
Обновен: 12:52 | 23 април 2024

Стихии оставили 19,3 млн. души без дом през 2014 г.

Според специалистите катаклизмите ще стават все по-чести и интензивни

По материала работи: Златина Добрева
Стихии оставили 19,3 млн. души без дом през 2014 г.

Общо 19,3 милиона души по света са били принудени да напуснат дома си през 2014 г. заради стихийни бедствия, сочи доклад на Центъра за мониторинг на вътрешната миграция към Норвежкия съвет по бежанците (НСБ), цитиран от ТАСС.

Според експертите в последните седем години средно един човек в секунда е бил принуден да се пресели в резултат на стихийни бедствия, главно екстремни метеорологични явления и земетресения.

Генералният секретар на НСБ Ян Егеланд отбеляза, че принудителното преселване на милиони хора годишно поради стихийни бедствия най-често е "следствие от създадените от човека лоши структури и от лоша политика".

"Наводнението само по себе си не е бедствие, катастрофални последици настъпват, когато хората не са подготвени за него или не са защитени", отбеляза той.

Според специалистите от Центъра за мониторинг в бъдеще все повече хора ще бъдат принудени да напускат дома си заради бедствия, а ситуацията ще се усложнява допълнително заради климатичните промени, тъй като катаклизмите ще стават все по-чести и интензивни.

След анализ на 34 случая на масово преселение в последните десетилетия специалистите са установили, че днес рискът от подобна ситуация е с 60 процента по-голям, отколкото преди 40 години.

Освен това проблемът може да засегне както бедни, така и богати страни. В САЩ и досега от помощ се нуждаят 56 000 души, пострадали при урагана Санди през 2012 г.

Все още не са осигурени жилища на 230 000 японци, напуснали дома си след земетресението, вълните цунами и аварията в АЕЦ "Фукушима" през 2011 г., подчертават авторите на доклада, цитирани от БТА.

Коментари

Новини Варна