IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
10:25 | 22 юли 2015
Обновен: 12:53 | 23 април 2024

Контролират кола от километри разстояние

По материала работи: Златина Добрева
Контролират кола от километри разстояние

Двама програмисти в САЩ успели през интернет да поемат контрола на електрониката на автомобил и да го управляват дистанционно, включително да включват или изключват двигателя, както и спирачната система. Това съобщава сайтът на американското списание Wired.

Бившият програмист от Агенцията за национална сигурност Чарли Милър, който сега работи в компанията Twitter, и Крис Валашек от компанията IOActive, специализирана в компютърната сигурност, демонстрирали пред журналист от изданието, че могат да поставят под контрол автомобил Jeep Cherokee, зад чийто волан той седял. По време на изпитанието в град Сейнт Луис, щата Мисури, Милър и Валашек, намиращи се на разстояние от няколко километра, успели да поемат контрола на електрониката на движещия се по магистралата автомобил. Те включвали и изключвали климатика, радиото, чистачките. Освен това показали, че при желание могат да изключат двигателя, спирачната система, да спрат колата.

Милър и Валашек обясняват, че организирали тази демонстрация, за да покажат на потребителите уязвимостта на автомобилната електроника. "Стотици хиляди автомобили по пътищата не разполагат с достатъчна защита", казва Милър, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

Коментари

Новини Варна