IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
15:14 | 22 юли 2015
Обновен: 12:54 | 23 април 2024

Космически загадки

"Нови хоризонти" откри червено петно на Никта

По материала работи: Златина Добрева
Космически загадки

НАСА показа нови изображения на Никта и Хидра - малки спътници на планетата джудже Плутон. Те са направени от автоматичната междупланетна станция "Нови хоризонти". На Никта е заснета необичайна област с червен цвят, чийто произход не е ясен, съобщи на сайта си НАСА. Според учените тя се откроява на сивия фон на планетата и може да е кратер при удар с друго небесно тяло.

Първата цветна снимка на Никта даде възможност на американските специалисти да определят формата и размера на спътника. Според предварителните изчисления диаметърът на Никта е 40 километра.

При получаване на допълнителни данни от "Нови хоризонти" загадката около червеното петно на Никта може да бъде разрешена.

На друга снимка очертанията на втория малък спътник на Плутон - Хидра, по форма приличат на щата Мичиган. Виждат се и няколко области с тъмен цвят, всяка от които достига 1,2 км в диаметър. Има и следи от два ударни кратера. Освен това горната част на Хидра е по-тъмна от долната, което може да означава, че съставът на повърхността е различен.

Учените са уточнили размера на Хидра, който е подобен на този на Никта. Свойствата на двете луни обаче силно се отличават една от друга.

На 14 юли 2015 г. космическият апарат "Нови хоризонти" премина на максимално близко разстояние от планетата-джудже Плутон. Със скорост от около 14 км/сек. апаратът се приближи на 12 500 км от повърхността. По това време бе извършена основната част от изследователската работа.

Очаква се мисията на "Нови хоризонти" да приключи към средата на 20-те години на ХХI век. Основната задача на космическия апарат е да изучи планетата-джудже Плутон и неговия спътник Харон, пише БТА.

Коментари

Новини Варна