IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
20:57 | 22 юли 2015
Обновен: 12:54 | 23 април 2024

Известна американска фондация се изтегля от Русия, тъй като е "нежелана"

„Макартър" затвори офиса си заради новите закони

По материала работи: Ставри Таргов
Известна американска фондация се изтегля от Русия, тъй като е "нежелана"

Известна американска фондация, която действа в Русия от повече от две десетилетия обяви, че напуска страната заради новите закони, които са насочени срещу чуждестранни организации, цитирана от АП и Ройтерс.

Фондация „Макартър" отбеляза в съобщение, че е решила да затвори офиса си в Русия заради новите закони, които правят „невъзможно да работи ефективно" в Русия.

През май руският президент Владимир Путин подписа закон, който дава правомощия на прокурори да обявяват чуждестранни и международни организации за „нежелани" в Русия и да прекратяват дейността им.

По-рано този месец горната камара на руския парламент призова властите да разследват дали някои известни чужди организации, включително „Макартър" са заплаха за Русия.

Действащата повече от 20 години фондация в Москва се свързваше с финансиране на висше образование, защита на човешките права и кампания срещу разпространението на ядрени материали.

„Ние сме изцяло независими от правителството на САЩ и не получаваме финансиране от него. Никога не сме подкрепяли политически дейности или други дейности, които разумно могат да се тълкуват като отговарящи на дефиницията „нежелан", се казва в съобщението на фондацията.

Според Ройтерс повече от 60 страни през последните три години са попречили на неправителствени организации да получават или да използват чуждо финансиране, използвайки различни правни методи.

През ноември 2012 година Русия прокара законодателство, според което всички финансирани от чужбина организации трябва да се регистрират като „чужди агенти", съобщава News.bg.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна