IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
21:19 | 22 юли 2015
Обновен: 12:54 | 23 април 2024

Почина Едгар Лорънс Доктороу

Писателят си отиде на 84 г.

По материала работи: Ставри Таргов
Почина Едгар Лорънс Доктороу

В Ню Йорк на 84-годишна възраст е починал авторът на "Рагтайм"  Едгар Лорънс Доктороу, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на издателя му.

Доктороу е автор на десетина романа, кратки разкази, пиеса и множество статии и есета. Повечето поставят измислени персонажи в исторически контекст през последните 150 години история на САЩ от гражданската война насам.

Доктороу е роден в Ню Йорк през 1931 г. Печелил е Националната награда за литература, Националната награда на литературните критици, две награди PEN Faulkner и много други, припомня БНР.

Смятан за един от най-големите автори на 20-и век, Доктороу се радва на огромна популярност през 50-годишното си творчество, отбелязва Асошиейтед прес. Публикувал е 10 романа, два сборника с разкази, пиеса и многобройни есета и статии. Три от романите му са екранизирани - "Рагтайм", "Добре дошли в лошите времена" и "Били Батгейт".

Президентът Барак Обама отдаде почит на Доктороу, окачествявайки го като "един от най-големите автори на романи в Америка". "Неговите книги ме научиха на много неща, той ще ни липсва", написа Обама в Туитър.

Черно море

Коментари

Новини Варна