IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
17:28 | 24 юли 2015
Обновен: 12:56 | 23 април 2024

Експерти с мрачни прогнози за гръцката икономика

Очаква се спад с 2,5%

По материала работи: Пламен Янков
Експерти с мрачни прогнози за гръцката икономика

Вместо съживяване, икономиката на Гърция ще отбележи спад от 2-2,5% през 2015 г., според доклад на Фонда за икономически и промишлени проучвания.
В доклада се отбелязва, че рецесията ще се случи заради рязкото спиране на икономическата активност в страната, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Гърция, която едва успя да се спаси от катастрофалното развитие на събитията, до което щеше да доведе неконтролируемият банкрут и излизането от еврозоната, сега спешно търси изход от създалата се ситуация и нов път за себе си, заявиха от Фонда за икономически и промишлени проучвания. 

Според ФИПП този курс директно ще се определя от избраните насоки на икономическата политика на правителството. 

Президентът на фонда Такис Атанасопулос подчерта необходимостта от радикални реформи във всички сфери на икономическия живот в Гърция.

"Гърция досега не само че не успя да преодолее кризата, тя затъна още по-дълбоко в нея", каза той. 

По думите му най-важният въпрос сега е стабилизирането на икономиката и завръщането на банковата система към нормално функциониране. 

Към края на юни властите въведоха контрол на движението на капиталите, фактически замразявайки банковите преводи, заплащането от предприятията на вноса всички видове стоки освен жизнено необходими храни и медикаменти. 

Независимо от това, че банките бяха отворени на 20 юли, заплащането от предприятията на закупуването на стоки от чужбина все още е съществено ограничено заради опасенията от изтичане на капитали зад граница. 

Европейската комисия прогнозира миналата година, че темповете на растеж на икономиката на Гърция ще достигнат 0,6 процента от БВП през 2014 г., а след това ще се ускорят до 2,9 процента през 2015 г. Показател за растеж от 2,9 процента бе фиксиран и в приетия през ноември миналата година държавен бюджет на страната за 2015 г. 

 

dnes.dir.bg

Коментари

Новини Варна