IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
21:57 | 25 юли 2015
Обновен: 12:59 | 23 април 2024

Обама призова за равни права за хомосексуалните в Африка

Като афроамериканец в САЩ аз болезнено осъзнавам дискриминацията, заяви президентът на Щатите

По материала работи: Слав Велев
Обама призова за равни права за хомосексуалните в Африка

Президентът на САЩ Барак Обама призова в Кения за равни права на хомосексуалните в Африка, сравнявайки хомофобията с расовата дискриминация в САЩ в миналото, предаде Франс прес, цитирана от БТА.


"Бях постоянен в позицията си в цяла Африка. Вярвам в принципа, според който всеки трябва да получава еднакво отношение през закона и че държавата не трябва да дискриминира никого въз основа на сексуалната му ориентация. Като афроамериканец в САЩ аз болезнено осъзнавам" последствията от дискриминацията, заяви Обама на пресконференция в Найроби.


"Ако се върви по този път, свободите започват да се подкопават и се случват лоши неща. Когато едно правителство свикне да се отнася с хората различно, тези навици може да се разпространят", каза Обама на съвместна пресконференция с президента на Кения Ухуру Кениата, предаде Асошиейтед прес.


Кениата обаче не се трогна и заяви, че правата на гейовете "не са належащ въпрос за кенийците и това е факт".


Редица кенийски политици и религиозни водачи бяха недвусмислено предупредили Обама, че всякакви призиви за права на гейовете няма да се приемат добре в Кения, където еднополовият секс се наказва с до 14 години затвор, отбелязва АП.

 

 

Коментари

Новини Варна