IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
22:01 | 29 юли 2015
Обновен: 17:17 | 12 май 2024

Путин нареди унищожаването на конфискуваните западни храни

Членът на Съвета по развитието на гражданското общество и правата на човека Евгени Бобров критикува идеята с твърдението, че новото постановление е сходно с тирания

По материала работи: Слав Велев
Путин нареди унищожаването на конфискуваните западни храни

Президентът на Русия Владимир Путин е подписал заповед за унищожаването на продукти, които са конфискувани по силата на действащите контрасанкции, които въведе Москва за внос на западни храни. Тази заповед ще започне действието си от 6 август, посочва “Лента”, позовавайки се на информация от пресслужбата на Кремъл. Тази заповед засяга селскостопанските стоки, суровини и хранителни продукти, внесени от страни, които са взели решението да въведат икономически санкции, насочени срещу гражданите на Русия и руските компании.
 

Разпоредбите на постановлението не засягат продуктите, внесени от граждани за лична консумация, както и транзитни продукти, отговарящи на условието да притежават съответните документи, които потвърждават, че доставката им ще бъде осъществена извън границите на Русия. Редът на унищожаване на продуктите ще бъде установен от руското правителство.
 

По-рано, на 24 юли, министърът на земеделието на Русия Александър Ткачев помоли Владимир Путин за разрешение продукцията, съответстваща на наложеното ембарго по границите на Русия да бъде унищожена. Членът на Съвета по развитието на гражданското общество и правата на човека Евгени Бобров критикува тази идея, твърдейки, че новото постановление е сходно с тирания.
 

На 23 юли вицепремиерът на Русия Аркадий Дворкович заяви, че при вносът на хранителни продукти в Руската федерация били записани около 700-800 случая на нарушение на наложеното ембарго.
 

На 24 юли Президентът Владимир Путин подписа указ за удължаване на санкциите. Ограничителните мерки бяха въведени в отговор на решението на Европейския съюз за удължаване на санкциите срещу Русия. На следващия ден беше публикуван списък на забранени стоки за внос. Контрасанкциите ще са в сила до 6 август 2016 година.


fbr.bg

 

Коментари

Новини Варна