IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
17:49 | 2 август 2015
Обновен: 11:57 | 15 май 2024

Италия отбелязва 35 години от кървавия атентат в Болоня

Ние сме задължени да не забравяме това масово убийство и неговите невинни жертви, каза в обръщение към народа президентът Серджо Матарела

По материала работи: Слав Велев
Италия отбелязва 35 години от кървавия атентат в Болоня

Италия днес си спомня за загиналите в най-кървавия атентат от годините на терора /така наречените Оловни години/ - този на железопътната гара в Болоня, предаде Франс прес, цитирана от БТА и fbr.bg. На 2 август 1980 г. бомба избухна в чакалнята на гарата в Болоня. Загинаха 85 души и бяха ранени над 200 души. "Италия има задължението да не забравя това масово убийство и неговите невинни жертви. Те са днес част от националната колективна памет" , заяви в днес в обръщение към народа по повод годишнината италианският президент Серджо Матарела. Днес в Болоня се състоя и възпоменателна церемония в памет на жертвите на атентата. На нея реч произнесе председателят на италианския Сенат Пиетро Грасо. Той заяви, че няма "давност за истината". 
 

"Но търсенето на истината винаги е било труден процес", добави Грасо и припомни, че в това ужасяващо нападение има все още много неясни аспекти. Двама души, членове на терористичната крайнодясна групировка Революционни въоръжени ядра бяха осъдени на доживот за атентата. Трети член, който по време на атаката е бил непълнолетен, получи присъда от 30 години затвор. Няколко други лица, сред които и агенти на военното разузнаване бяха осъдени на по-леки присъди от 7 до 10 години затвор за възпрепятстване на правосъдието. Семействата на жертвите, сред които имаше много италианци, казват, че тримата осъдени терористи са само извършителите на атаката, а истинските поръчители си остават неизвестни и ненаказани. 
 

По силата на действащата италианската система за редуциране и промяна на присъдите двамата осъдени на доживот терористи Валерио Фиораванти и Франческа Мамбро са вече на свобода. Миналия ноември обаче те бяха осъдени да платят 2,13 милиарда евро за нанесени щети на държавата.

Коментари

Новини Варна