IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
12:51 | 12 август 2015
Обновен: 05:55 | 25 април 2024

Пхенян настръхна заради учение на Южна Корея и САЩ

Приемат го като репетиция за нахлуване в КНДР

По материала работи: Юлиян Атанасов
Пхенян настръхна заради учение на Южна Корея и САЩ

Южна Корея обяви серия от общи военни учения със САЩ, на които ще се тренира използването на тежки оръжия. Те ще включват бойна стрелба и са отчасти отговор на избухването на противопехотни мини, за което Сеул обвинява Пхенян, предаде Франс прес.
Четирите учения, в хода на които ще бъдат използвани танкове, гаубици, бойни хеликоптери и изтребители-бомбардировачи, ще се състоят в район на около 30 км южно от границата със Северна Корея (КНДР), уточни южнокорейското министерство на отбраната.
"Това ще покаже нашата способност да отговорим на всеки провокационен акт, включително подли атаки като нападението с противопехотни мини", заяви говорителят на министерството.
Първото учение ще се състои днес, а последното - преди края на месеца. От понеделник пък ще се извършва друго голямо военно учение "Улчи фрийдъм".
Подобни военни учения винаги предизвикват недоволството на Пхенян и засилват военното напрежение на полуострова. Северна Корея ги смята за репетиция за нахлуване на нейна територия.
Южна Корея обвинява северната си съседка, че миналата седмица войници на КНДР са прекосили тайно границата, за да поставят противопехотни мини. Двама южнокорейски войници бяха осакатени при експлозии в демилитаризираната зона, която се простира на 2 километра от двете страни на границата.
В замяна Сеул обеща да накара Пхенян да плати сурова цена и поднови пропагандата с високоговорители. Северна Корея не е отговорила на обвиненията.

 

Коментари

Новини Варна