IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
21:29 | 13 август 2015
Обновен: 13:34 | 23 април 2024

20 хил. чужденци са се били на страната на Ислямска държава

Сред тях са тунизийци, руснаци и французи

По материала работи: Деян Михайлов
20 хил. чужденци са се били на страната на Ислямска държава

 

20-хил. чужденци са воювали на страната на терористичната групировка Ислямска държава на територията на Сирия и Ирак през последните четири години. Това сочи изследване на международната агенция за политически изследвания "Суфан Груп". Сред чуждестранните бойци най-много са тунизийците, следвани от гражданите на Саудитска Арабия, Йордания, Русия и Франция.

 

Анализаторите от "Суфан груп" твърдят, че към редиците на ислямистите са се присъединили граждани на общо 81 държави. От агенцията подчертават, че гражданската война в Сирия "заплашва да бъде инкубатор за ново поколение терористи, надвиснало като Дамоклев меч над цялата планета".

 

Междувременно изтребителите F-16 на военновъздушните сили на САЩ, които пристигнаха в неделя в турската военна база Инджирлик, са извършили серия въздушни удари срещу позиции на Ислямска държава. По данни на Пентагона са били поразени цели в Северна Сирия. Американското министерство на отбраната не дава повече подробности.

 

Отговорът на антиджихадистките сили идва, след като вчера египетският клон на джихадистката групировка Ислямска държава съобщи, че отвлеченият преди три седмици хърватин Томислав Салопек, е бил обезглавен. Ислямистите публикуваха в Twitter снимка, на която твърдят, че е показан трупът му.

 

31-годишният Томислав Салопек, баща на две деца, работеше за френска компания. Той беше отвлечен на 22 юли от въоръжени лица от шосе на 22 км югозападно от Кайро. В петък египетският клон на Ислямска държава заплаши да го убие, ако в срок от 48 часа властите в Кайро не освободят затворени ислямистки.

 

Ако убийството на заложника бъде потвърдено, това ще бъде първият случай на отвличане и убийство на чужденец от египетските джихадисти.

 

Коментари

Новини Варна